Ondernemersorganisatie UNIZO en Buurtsuper.be vragen om ook cashautomaten toe te laten in winkels en supermarkten. “Als de banken het aanbod zelf niet op de vraag afgesteld krijgen, dan kunnen ondernemers helpen”, zegt UNIZO-topman Danny van Assche.  “Voor supermarkten kan zo’n geldautomaat de hoeveelheid cash in de winkel drastisch doen dalen en het vermijdt dat zaakvoerder en personeel zelf geld moeten transporteren naar de banken” vult Luc Ardies van Buurtsuper.be aan. 

UNIZO noemt het akkoord dat de federale regering en de financiële sector vorige week communiceerden om tegen 2025 in elke gemeente één bankautomaat te hebben een druppel op een hete plaat. “Het komt bijna neer op het behoud van het huidig aantal automaten. Op drukkere plaatsen zullen wachtrijen blijven bestaan. Ook mogelijkheid voor ondernemers om veilig cash geld af te storten blijft te beperkt”, zo zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. 

De voorbije jaren is het aantal geldautomaten en bankkantoren stelselmatig afgebouwd. Een rechtstreeks gevolg daarvan is dat het moeilijker is om aan cash geld te geraken, maar ook om geld te storten. In een halfslachtige poging om hieraan tegemoet te komen sloten de federale regering en de financiële sector een akkoord om tegen 2025 in elke gemeente minstens één bankautomaat beschikbaar te hebben. In minstens de helft van de automaten moet je ook geld kunnen storten. “Dat is belachelijk weinig”, zo reageert Danny Van Assche

Door de vermindering van het aantal bankkantoren maken ondernemers die cash ontvangen vaak gebruik van geldautomaten om hun liquiditeiten te storten.  Dat is gemakkelijk, want men moet daarbij geen rekening houden met de beperkte openingsuren van banken. De grote knelpunten zijn het gebrek aan automaten waar dit kan en de vaak onveilige omkadering.  Zo zijn deze automaten vaak niet of te weinig afgeschermd en voor iedereen toegankelijk. 

“We stellen vast dat de PS wel een wetsvoorstel indient waarmee ze elke handelaar willen verplichten om cash te aanvaarden, maar niet bezorgd is over de veiligheid van de ondernemers of de vraag hoe zij het cash geld van hun klanten moeten verwerken”, zegt Danny van Assche. “Los van de mogelijkheid om zelf een automaat te installeren, moet in elke gemeente op een vlotte en veilige manier mogelijk zijn voor winkeliers om hun cash te storten bij de bank. Dat kan door een afgesloten ruimte te voorzien die enkel toegankelijk is met een ID-code of bankkaart. Het kan niet dat de regering settelt  in het feit dat banken ontoereikend tegemoet komen aan de nood aan bankautomaten en tegelijkertijd het aanbieden van deze toestellen in winkels wettelijk verboden blijft.” 
 

Cashautomaten in winkels

UNIZO en aangesloten sectorfederatie Buurtsuper.be zijn vragende partij om ook in winkels en supermarkten geldautomaten toe te laten. Tot voor enkele jaren was dit mogelijk, maar sinds 2017  wordt het aanvullen van geldautomaten bestempeld als 'bewakingsactiviteiten' die volgens de vernieuwde Wet Private Veiligheid enkel kunnen worden uitgevoerd door een erkende bewakingsonderneming of interne bewakingsdienst.

 

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Zo’n 50 tal supermarkten stelden zelf een geldautomaat ter beschikking, tot éénieders tevredenheid. De te strikte interpretatie van de Wet op de Beveiliging maakte echter dat ze een paar jaar geleden werden verplicht om ze te verwijderen”.

Danny Van Assche:  “Ondernemers worden wel verplicht om hun cashontvangsten openlijk  te gaan storten, maar in een automaat in de eigen winkel is het verboden. Dan mag het opeens enkel door een erkende bewakingsfirma gebeuren. Straf.” 

UNIZO en Buurtsuper.be manen onze regering dus dringend aan om ondernemers toe te laten de nood aan geldautomaten in te laten vullen, nu banken laten blijken dat ze dit niet kunnen of willen.

In o.a. Nederland, Duitsland en de VS is het normaal dat je geld kan pinnen in winkels.  Ondernemers kunnen op die manier hun cash rechtsreeks en veilig storten en het is een mooie bijkomende service voor de klanten.  Een eerder wetsvoorstel om geldautomaten toe te laten in winkels werd begin dit jaar door de meerderheidspartijen afgeschoten. 

In Duitsland zijn er momenten zo’n 26.000 private geldautomaten voor 300.000 retailwinkels. Dat is 8,6 procent. In Frankrijk zijn er 25.000 voor 445.000 retailers, dus 5,6% Als 5% van de 75.000 retailers is België een machine zou plaatsen, is dat goed voor meer dan 4.000 extra automaten, of een verdubbeling van het huidig aantal.