De Nationale Bank van België (NBB) wijst er vandaag in haar jaarverslag op dat de concurrentiekracht van onze ondernemingen onder druk staat door de stijgende loonkosten. UNIZO trok vorige week ook al aan de alarmbel naar aanleiding van het tussentijds  verslag van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB).  Gezien de stijgende loonkostenhandicap dringt de ondernemersorganisatie aan op overleg met de regering en de sociale partners. 

De hoge inflatie leidt in België tot sneller stijgende loonkosten dan in de buurlanden. België is een van de weinige landen waar een systeem van automatische indexering van toepassing is. De loonnormwet bepaalt als tegengewicht een maximaal percentage dat de lonen kunnen stijgen bovenop de index. Deze twee kunnen voor UNIZO  niet worden losgekoppeld. Zeker gezien de huidige situatie waarin de  loonkostenhandicap ten opzichte van onze buurlanden dit jaar dreigt uit te komen op minstens 1,2%, en door de hoge loonkostenevolutie het concurrentievermogen van onze kmo’s al is aangetast.  Vele bedrijven kregen met een loonindexatie van 3,6% al een zware dobber te verwerken. 

In de periode 2008-2018 werd de loonkostenhandicap ten opzichten van  1996 stelselmatig afgebouwd om uiteindelijk in 2019 op 0% uit te komen.
“Het heeft heel veel tijd en moeite gekost om onder andere door een indexsprong ervoor te zorgen dat de lonen in ons land niet sneller stijgen dan in de buurlanden. Dat is cruciaal voor onze concurrentiepositie en onze werkgelegenheid”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny van Assche

Volgens het recente CRB-rapport zou de loonkostenhandicap in 2022 echter terug stijgen tot 1,2%. Belangrijke redenen hiervoor zijn de hoge inflatie met de daaraan gekoppelde automatische loonindexatie alsook de krapte op de arbeidsmarkt. UNIZO verwacht dat de loonkostenhandicap nog kan oplopen: de 1,2% is gebaseerd op cijfers van december 2021, terwijl het Federaal Planbureau begin deze maand naar buiten kwam met nog hogere indexatieverwachtingen voor 2022 in vergelijking met de cijfers van eind 2021. Als daarmee rekening wordt gehouden, zou de handicap eind dit jaar al bijna 2% bedragen.

Naar aanleiding van deze ontsporing roept UNIZO op tot overleg met de regering en de sociale partners.

“De loonwet is voor UNIZO meer dan ooit belangrijk. Die bepaalt onder meer dat een loonkostenhandicap automatisch in mindering wordt gebracht van de maximaal beschikbare marge voor de volgende periode, dus voor 2023-2024”, besluit Danny Van Assche.

Grafiek uurloonkostevolutie

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts
M 0479/73 28 93 - E-mail: gerrit.budts@unizo.be