Wie Lummen zegt, denkt al snel aan het Klaverblad, Schulensmeer of de 1000-jarige Eik. Maar Lummen is meer. Dankzij de goede ligging heeft Lummen zich ontwikkeld als een sterke economische cluster met veel bedrijven en jobs. Die werkgelegenheid en de goede ligging trekt vele mensen aan om er te wonen. De geboren en getogen Lummenaar en de nieuwe inwoners verwachten in de eigen gemeente een basisaanbod van handel en horeca.

"Met de herinrichting van het Lummens gemeenteplein wil het gemeentebestuur, met de steun van de provincie, zorgen voor een nieuwe dynamiek," aldus burgemeester Luc Wouters en schepen van lokale economie Rita Moors.

Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: "De gemeente trekt hierbij resoluut de kaart van kernversterking. Dat was ook het voornaamste advies van de handelsvisie die het provinciebestuur samen met de gemeente, lokale handel- en horeca-ondernemers en retailexperten hebben opgesteld. Niet alleen de handels- en horecazaken op het plein, Ook de wekelijkse markt en de zaken in de aanloopstraten zullen van de herinrichting profiteren. Een win-win voor handel, horeca én voor de Inwoners."

Lummen telt vandaag 58 winkels, 36 horeca-zaken en 89 consumentgerichte diensten. 45 % van het handelsaanbod betreft levensmiddelen en 20 % is actief in de branche 'in en om de woning'. Bij de horeca tellen we 22 restaurants/brasserieën en 9 cafés.

Gedeputeerde Tom Vandeput: "Het is niet de provinciale of gemeentelijke ambitie om van Lummen een handelsstad te maken. Het is wel belangrijk dat er een basisaanbod is zodat inwoners voor hun dagelijkse inkopen bij de plaatselijke winkelier of voor een avondje uit bij de plaatselijke horeca terecht kunnen. Naast die maatschappelijke rol is er ook een economische meerwaarde. Achter elk vitrine of terras schuilt een ondernemer die zorgt voor jobs en welvaart. Bijna 600 mensen halen momenteel rechtstreeks hun inkomen uit de Lummense handel en horeca."

Net zoals andere gemeenten en handelscentra wordt Lummen geconfronteerd met leegstand. 24 commerciële panden staan leeg, dit is bijna 12 % van het aanbod. In andere gelijkaardige gemeenten bedraagt het leegstandpercentage 7 %.

Gedeputeerde Tom Vandeput: "In de strijd tegen leegstand is er geen pasklare éénzijdige oplossing die in elke gemeente kan worden toegepast. Feit is dat in het verleden teveel detailhandel buiten de kernen is toegelaten. Hierdoor zijn onze handelskernen verschraald. De enige remedie is onze kernen terug versterken door een mix van functies en door te investeren in de publieke ruimte. Kernversterking is echter maatwerk, Voor 12 steden en gemeenten heeft het provinciebestuur daarom een handelsvisie op maat gemaakt."

Het gemeentebestuur onderneemt nu met de herinrichting van het Gemeenteplein een eerste actie om het centrum terug op de kaart te zetten, In de nieuwe herinrichtingsvisie die door architectenbureau Landmeesters uitgetekend werd, vervult de kiosk een centrale rol. Het monumentale bouwwerk dat het centrum van Lummen typeert moet de openbare ruimte op het Gemeenteplein tot een aantrekkelijke wandel-, handels- en horecaomgeving maken.

"Met enkele slimme ingrepen zoals verzinkbore paaltjes kan een gedeelte van de ringweg rond het Gemeenteplein buiten de schooldagen worden afgesloten. Ad hoc en geheel functioneel kunnen we zo de terraszone vergroten. De verkeersvrije zone kan dan voor allerlei evenementen ingezet worden. De noordelijke weg rond het plein wordt als fietsstraat ingericht met uitgewassen beton. De kiosk wordt met ruime trappen en bordessen op gelijke hoogte verbonden met de terraszone zodat deze een functionele invulling krijgt. Het verlies aan parkeerplaatsen is minimaal. De platanen blijven behouden en er komen nieuwe vaste en mobiele groenelementen", licht schepen van Economie Rita Moors toe. "Ook met de behoeften van de marktkramers en de kermismensen hebben we rekening gehouden. Een aantal kraampjes zullen verplaatst worden omwille van de mobiele groenelementen die straks in het heringerichte gedeelte rond de kiosk verschijnen. Bij het verkeersvrij maken van de zone rond de horeca is een alternatief voorzien voor de marktkramers in de Dorpsstraat."

De verfraaiing van de omgeving rond de kiosk moet ervoor zorgen dat het gebied een enorme opwaardering krijgt en iedere centrumgebruiker aangespoord wordt om een unieke en rustieke shopping-ervaring, al dan niet gecombineerd met een horecabezoek, te beleven in het gezellige en groene centrum van Lummen.

"De herinrichting van het Gemeenteplein is de kers op de taart in het succesvolle project 'Naar de Kern Lummen' dat we samen met de provincie Limburg hebben uitgevoerd. Vandaag plukken we al de vruchten van die samenwerking. Bijvoorbeeld door de heropleving van de ambulante handel op onze wekelijkse markt. Ook het feit dat we een zone van het Gemeenteplein periodiek verkeersvrij zullen maken zal bezoekers de gelegenheid geven om al wandelend een unieke én rustiek shopping-ervaring te beleven in ons centrum", stelt burgemeester Luc Wouters.

"Hoe duidelijker men weet waar je als stad voor staat en wat je ondersteunt, hoe meerje de juiste zaken aantrekt. Dit is de weg naar duurzame, bedrijvige kernen die elkaar versterken in plaats van elkaar te beconcurreren. Limburg kan op die manier één groot netwerk van aaneengesloten bruisende en complementaire handelskernen worden. Ook in deze ambitie willen wij de gemeenten en steden ondersteunen. Vandaar dat wij 50.000 euro voor de herinrichting van het Gemeenteplein op tafel leggen," besluit gedeputeerde Tom Vandeput.