De federale regering bereikte zonet een akkoord over de invoering van een meerwaardebelasting op financiële activa. UNIZO reageert alert. “We zullen de concrete teksten van het wetsontwerp grondig en zo snel mogelijk analyseren,” klinkt het bij de ondernemersorganisatie.

Behoud van vrijstellingen is absolute ondergrens

UNIZO blijft hameren op enkele onwrikbare principes: “De vrijstelling op meerwaarden tot één miljoen euro, waarvoor we zelf sterk geijverd hebben, en het trapsysteemregime moeten behouden blijven. Dat is voor ons het absolute minimum. We rekenen ook op een ruime invulling van het aanmerkelijk belang van 20 procent om familiebedrijven zoveel mogelijk te vrijwaren.

Structurele hervorming is onmisbaar

Maar de essentie blijft: een extra belasting is enkel verdedigbaar als ze kadert in een bredere, structurele fiscale hervorming. “Hoe je het ook draait of keert: de factuur komt in belangrijke mate bij ondernemers terecht. Mensen die jarenlang risico’s genomen hebben, jobs gecreëerd hebben en netjes hun belastingen betaald hebben. Als de regering daar nu nog iets extra bij wil, dan moet dat geld tenminste ingezet worden om de torenhoge lasten op arbeid te verlagen. Niet om begrotingsgaten te dichten of defensiebudgetten op te krikken.”

Tot slot: dit mag geen eindpunt zijn

Nu er een akkoord ligt over de meerwaardebelasting, roept UNIZO de regering op om snel werk te maken van de beloofde, sociaaleconomische hervormingen.

Dit is een bittere pil voor ondernemers. Het regeerakkoord bevat bittere pillen voor iedereen, dit is er bij uitstek één voor ondernemers. We rekenen er nu ook op dat alle beloofde hervormingen verder worden uitgevoerd, rond onder andere flexibiliteit, pensioenen en loonlastenverlaging