UNIZO verwelkomt de nieuwe campagne van VDAB en Actiris om Brusselse werkzoekenden naar Vlaanderen te halen met open armen. De ondernemersorganisatie vraagt aan de Waalse arbeidsbemiddelaar Le Forem om een voorbeeld te nemen aan dit initiatief en ook actie te ondernemen. “De vraag naar arbeid in Vlaanderen is groot terwijl er een erom overschot aan potentiële werknemers is in Brussel en verschillende Waalse provincies. Met gerichte campagnes zoals deze, waarbij ook aandacht is voor begeleiding en taalondersteuning, kunnen we een tewerkstellingsbrug slaan tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche

Met de nieuwe campagne “RekruterenBinnenDeRing” willen de arbeidsbemiddelingsdiensten VDAB en Actiris Brusselse werkzoekenden naar Vlaamse bedrijven loodsen. Een prima en welgekomen initiatief. UNIZO is al lang groot pleitbezorger voor meer interprovinciale én interregionale arbeidsmobiliteit.

Danny Van Assche: “Vlaanderen heeft een recordaantal vacatures die niet ingevuld geraken. Meer dan 5.000 in de Vlaamse rand en meer dan 81.000 in gans Vlaanderen.  Uit een recente peiling van UNIZO blijkt dat maar liefst de helft van de ondernemingen de vacatures simpelweg niet ingevuld krijgt. 88% geeft als belangrijkste reden het gebrek aan kandidaten. Maar de vijver aan potentiële werknemers in Brussel en Wallonië is nog zeer groot. We moeten die barrière doorbreken.  In West-Vlaanderen waren twee jaar geleden dubbel zo veel Fransen aan de slag als Henegouwers. Brussel barst van het arbeidspotentieel, maar lijkt qua tewerkstellingsstroom eenrichtingsverkeer ondanks dat het de best ontsloten stad in België is. Deze samenwerking tussen VDAB en haar Brusselse tegenpool Actiris is een belangrijke stap, we hopen dat Wallonië dit voor voorbeeld snel volgt.”