UNIZO betreurt de actie van de vakbonden van vandaag en roept op tot dialoog. “We begrijpen dat voor vele werknemers het water aan de lippen staat, maar dat is ook zo ook voor de zelfstandigen en kmo’s", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. "We reiken de vakbonden de hand en vragen hen om te stoppen met de syndicale acties. Kom samen met ons aan de onderhandelingstafel om oplossingen uit te werken.” 

Gisteren nog maakte UNIZO de resultaten van de laatste kmo-barometer bekend: het ondernemersvertrouwen krijgt een mokerslag. Ook de werkgevers zien al hun kosten stijgen. Naast de steeds maar duurder wordende grondstoffen en de explosie van de energieprijs weegt ook de loonkost zwaar door.
Danny Van Assche: "Opeenvolgende indexaties zullen de loonkosten in de privésector dit en volgend jaar met  17 procent  doen toenemen. Dit is bijna dubbel zoveel als in andere Eurolanden. Dat weegt op de rendabiliteit en zelfs op het voortbestaan van de bedrijven. Het zet bovendien onze concurrentiepositie enorm onder druk."

UNIZO roept de vakbonden op om met open vizier aan tafel te gaan. “Laat ons allemaal stoppen met het syndicaal spierballengerol. Natuurlijk is er frustratie over de hoge energiefacturen en de stijgende inflatie bij de gezinnen, maar die is er bij de werkgevers ook. Ook zij delen in de klappen.  Daarom moeten we met de sociale partners nu het sociaal overleg op te starten. Daarbij moet alles bespreekbaar zijn, binnen de lijnen van de bestaande wettelijke kaders."