Ondanks de coronacrisis telde Vlaams Brabant 1.45% meer starters in 2020 (11.999) dan het jaar ervoor (11.827). In absolute aantallen laat Vlaams-Brabant opnieuw Limburg en West-Vlaanderen achter zich. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Graydon en UNIZO. Voor Vlaams-Brabant betekent dit de 9e stijging in aantal starters op rij.

Jaar na jaar zet de provincie recordcijfers neer. Ook in de eerste twee maanden van 2020 steeg het aantal starters. Vanaf maart werden er – omwille van de coronacrisis en de daaropvolgende lockdown – tot en met mei sterke dalingen opgemeten. Toch bleven veel ondernemers niet bij de pakken zitten. In de zomermaanden juni, juli, augustus tot en met het najaar in oktober, stortten toekomstige ondernemers zich volop op het ondernemerschap. Het najaar ging dan ook gepaard met hoge cijfers in vergelijking met 2019. Uiteindelijk vonden 11.999 ondernemers hun weg naar het ondernemersstatuut, een kleine stijging tegenover de 11.827 van vorig jaar.

“Ondanks, of net dankzíj, de coronacrisis zijn er nog altijd duizenden mensen die de sprong waagden naar het zelfstandig ondernemerschap. Dat wijst op lef, durf en motivatie. De drang om te ondernemen is groter dan de angst om te falen, zélfs in tijden van crisis” aldus Elke Tielemans, Directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel.

UNIZO merkt dat voor ettelijke starters de coronacrisis een trigger is geweest om werk te maken van die lang gekoesterde ondernemersdroom, die ze voordien misschien voor zich uitschoven. Zeker tijdens de lockdown zaten veel mensen thuis, met tijd te over om een professionale balans op te maken en hun carrièrepad met nieuwe ogen te bekijken. Ook de realiteit van tijdelijke werkloosheid of jobonzekerheid speelde bij sommigen vanzelfsprekend een rol.


Vlaams-Brabantse kandidaat-starters laten zich niet afschrikken    

In de arrondissementen Leuven en Halle-Vilvoorde startten in totaal bijna 12.000 ondernemende durvers. In Leuven zien we een lichte daling. Een beweging die UNIZO nauw opvolgt. Toch legt de ondernemersorganisatie liever de nadruk op de 4.643 ondernemers die wél gestart zijn. Zo koos opruimcoach Kristel Stalmans uit Bevekom afgelopen zomer voor een sprong in het diepe. Na het faillissement van haar vorige werkgever ging Kristel 100% voor de oprichting van Sekuur.  “De lockdown bracht nieuwe inzichten en perspectieven. Wat was mijn passie? Wat bezorgde mij energie? Plots kreeg ik tijd om te schakelen en mijn ondernemersdroom tot in de puntjes voor te bereiden.” Kristel kijkt positief naar 2021. Ze beseft meer dan ooit tevoren hoe belangrijk het is om je als ondernemer inventief en wendbaar op te stellen en je op alle vlakken te versterken en te laten bijstaan. Webinars volgen, zorgen voor een sterke digitale aanwezigheid en je op tijd en stond laten begeleiden blijven cruciaal.


Het arrondissement Halle-Vilvoorde kent wel een stijging. Vermoedelijk is dit te wijten aan een verschil in vestigigingswetgeving tussen de gewesten. Een attest ‘bedrijfsbeheer’ is in Brussel immers (nog altijd) verplicht en niet (meer) in Vlaanderen. Het zou kunnen dat daardoor een aantal kandidaat-starters zonder attest bedrijfsbeheer zijn uitgeweken.  

Een van de starters is Lien Warmenbol, oprichtster van STOOM in Vilvoorde. In januari 2020 startte de onderneemster vol goede moed aan haar ondernemersdroom, een coworkingspace met koffiebar. Corona zorgde even voor kopzorgen maar schonk haar vooral de nodige mentale ruimte. Bepaalde verplichtingen die bij een fysieke opening komen kijken, zorgden voor een bepaalde druk. Het wegvallen daarvan, gaf Lien extra bandbreedte.

Ook de wispelturigheid van de overheid vroeg vaak energie. Toch heeft Lien tot op vandaag geen moment spijt gehad. “Ik ben positief ingesteld en houd wel van een uitdaging. Flexibel & creatief zijn, net dát typeert ondernemers. Zo toverden we onze koffiebar om tot een afhaalconcept en ook thuiswerkers die stilte of afwisseling zochten in onze coworkingspace hielpen STOOM draaien.

“We merken dat overheidsmaatregelen het ondernemen ernstig kunnen hinderen, veel consumenten zijn bang om te winkelen en zakenpartners of klanten zullen niet altijd tijdig kunnen betalen. Daarom is het voor starters meer dan ooit belangrijk om goed geadviseerd van start te gaan.” adviseert Elke Tielemans tot slot.

Onze economie heeft doorlopend nood aan nieuw bloed, nieuwe starters met creatieve ideeën die er volop voor willen gaan en met hun toegevoegde waarde welvaart creëren. Om die boodschap kracht bij te zetten en om een podium te geven aan inspirerende - aanstekelijke - rolmodellen, verkiest UNIZO al voor de 7de maal op rij de Starter van het jaar. Inschrijven kan nog tot en met 29 januari. www.unizo.be/startervanhetjaar.

Wenst u in contact te komen met onze twee ondernemers?
Voor meer informatie:

Liedewij Verbiest
Pers, Communicatie & Marketing
UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel
Liedewij.verbiest@unizo.be
0471 72 41 57