UNIZO reageert tevreden nu Europa eindelijk initiatief lijkt te nemen om de massale import van minderwaardige en vaak gevaarlijke Aziatische producten aan te pakken. De Europese Commissie wil 2 euro aanrekenen voor elk klein pakje met ‘lage waarde’ dat Europa binnenkomt. De ondernemersorganisatie pleit voor een ruim pakket aan maatregelen om onze consumenten en bedrijven te beschermen.

“We verwelkomen het voorstel om een pakjestaks in te voeren als een eerste concrete stap tegen de oneerlijke concurrentie van goedkope importproducten. Een heffing van 2 euro op pakketten die rechtstreeks aan consumenten worden geleverd – en 50 cent wanneer de levering via een Europees depot verloopt – is een belangrijk signaal. Het toont aan dat er politieke bereidheid is om het speelveld voor Europese ondernemers eerlijker te maken. Dit moet nu wel snel gebeuren, want elke dag telt”, zegt Chiel Sterckx, retailspecialist bij UNIZO.

Toch zal deze maatregel op zichzelf de massale instroom van goedkope pakketten van buiten de EU niet indijken. Er is nood aan een breder pakket aan structurele maatregelen die consumenten én bedrijven beter beschermen tegen marktverstorende praktijken.

Razendsnelle evolutie

De evolutie van fast-consumption en -fashion goederen, die vooral van Aziatische webwinkels komen, gaat razendsnel. Ze overspoelen ongecontroleerd de Europese markt. Vorig jaar kwamen er geschat 4,6 miljard zendingen met een lage waarde, dat wil zeggen goederen met een waarde van niet meer dan 150 euro, de EU-markt binnen, wat neerkomt op 12 miljoen pakketten per dag. Dit is twee keer zoveel als in 2023 en drie keer zoveel als in 2022. Willen we in Europa relevant blijven, moet collectief ingezet worden op onze interne markt, waar waarden, normen en onze wetgevingen nageleefd worden.

UNIZO vraagt al langer om strenger toezicht en betere controle. “Onze eigen economie is dupe van de ongecontroleerde vloedgolf aan rommel die ons overspoelt. Het aanrekenen van de twee euro aan ‘douanekosten’ is een stap in de goede richting, maar mag slechts het begin van het traject zijn”, zegt Chiel Sterckx.

Dumpingonderzoek

UNIZO verwacht een diepgaand dumpingonderzoek door de Europese Commissie. Wanneer buitenlandse bedrijven goederen verkopen in de EU tegen prijzen die lager liggen dan wat zij in hun thuisland aanrekenen onder normale marktomstandigheden, kan sprake zijn van dumping. In veel gevallen – zoals bij Chinese producenten – gaat de Commissie ervan uit dat de binnenlandse marktprijzen vertekend zijn door overheidsinmenging of marktfalen. In die gevallen wordt een vergelijking gemaakt met productiekosten in een representatief derde land. Als wordt vastgesteld dat dumping leidt tot substantiële schade voor Europese producenten, én dat handelsmaatregelen in lijn zijn met het EU-belang, kan de Commissie corrigerende antidumpingmaatregelen opleggen.

Daarnaast wil UNIZO een strikte toepassing van bestaande regels inzake consumentenbescherming, productveiligheid en milieu. Hiervoor moet de federale regering veel meer inzetten op handhaving. Onze ondernemers worden streng gecontroleerd of bijvoorbeeld hun prijzen wel goed zichtbaar zijn, maar de aanpak van deze dumpingpraktijken moet ook prioritair zijn. Europese ondernemers zijn verplicht te voldoen aan strenge normen. Diezelfde normen moeten ook gelden voor aanbieders van buiten de EU die hier actief zijn.

Ook pleit de ondernemersorganisatie voor betere handhaving van de GDPR- en cybersecurityregels tegenover buitenlandse online platformen. Niet-Europese e-commercebedrijven gaan geregeld slordig om met persoonsgegevens of gebruiken software die een risico vormt voor de privacy van consumenten. Er moeten doeltreffende sancties komen bij inbreuken, tot en met het offline halen van sites die structureel de regels negeren. Daarneboven moet er een verbod op gratis retour komen, wat tevens een positieve impact zal hebben op het milieu

Mensonwaardige en gevaarlijke producten weren uit de markt

Tenslotte vraagt UNIZO de volledige uitvoering van de EU-verordening die producten op basis van dwangarbeid uit de markt weert. Producten die onder mensonwaardige omstandigheden tot stand komen – vaak tegen extreem lage prijzen – verstoren de markt en ondermijnen ethische handel. De Europese Commissie moet actief optreden bij signalen van dwangarbeid buiten de Unie, en daarvoor over voldoende middelen en bevoegdheden beschikken. Hoewel de verordening pas vanaf december 2027 uitvoerbaar wordt, roept UNIZO op om nu al de nodige voorbereidingen te treffen zodat de implementatie vanaf dan volledig en effectief kan verlopen.

"Het verbieden van dit soort producten draagt niet alleen bij aan faire en duurzame handel, maar is ook essentieel voor een gelijk speelveld binnen de Europese interne markt. Alleen met een samenhangend beleid dat eerlijke concurrentie centraal stelt, kunnen we de Europese economie weerbaar en toekomstgericht houden", besluit Chiel Sterckx .

Nuttig voor jou