Sinds 2017 is het aantal studenten dat tijdens de studies een onderneming opstart nagenoeg verdubbeld. Dat maakte Vlaams minister van Economie Jo Brouns vandaag bekend in de Spectrumschool in Beringen waar hij een gastles gaf aan XXX. 

6.640 hogeschool- en universiteitsstudenten hebben in het afgelopen jaar een eigen onderneming opgestart. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen studenten tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.
 
In 2022 waren 40.290 jongeren tussen 18 en 25 jaar ondernemer. Dit is een stijging met 33% ten opzichte van 2017. 6.640 van hen zijn ondernemer onder het statuut van student-zelfstandige. Dit is een stijging met maar liefst 88% ten opzichte van 2017. Het statuut van student-zelfstandige werd in 2017 gecreëerd om jongeren die hogere studies volgen, te motiveren om tijdens hun studie een onderneming op te starten. Zij genieten hierbij van een gunstige regeling voor sociale bijdragen naar analogie met de zelfstandigen in bijberoep. Vlaanderen doet het ook beduidend beter dan Wallonië en Brussel waar het aantal ondernemende studenten op respectievelijk 1.395 en 622 ligt.

45% BLIJFT OOK NA DE STUDIES ZELFSTANDIGE

Het statuut van student-zelfstandige werd gecreëerd om de drempel naar het ondernemerschap te verlagen. 45% van de student-zelfstandigen blijft ook na zijn studies zelfstandige. 26% in hoofdberoep en 19% in bijberoep.

Jaarlijks investeert het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) meer dan 4,2 miljoen euro in projecten en organisaties die ondernemerschap bij jongeren moet stimuleren. UNIZO is één van de organisaties die hier actief op inzet.  Via de werking “Onderwijs en Ondernemen” wilt UNIZO de ondernemerszin en ondernemerschap prikkelen bij onze jongeren in het secundair & hoger onderwijs, om hen te kunnen laten kiezen voor een carrière als ondernemer. Vlaams minister van Economie kende UNIZO hier 440.000 euro voor toe.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “Kinderen en jongeren zijn onze toekomst, ze zijn onze volgende generatie ondernemers, werkgevers en werknemers. En die moeten we koesteren. Daarom wil UNIZO Onderwijs en Onderrnemen jongeren inspireren, informeren én reële kansen creëren voor ondernemend talent. We slaan hiermee de brug tussen het ondewijsveld en het ondernemerslandschap, waarbij we zowel de jongeren als leerkrachten wegwijs maken in ondernemersvaardigheden. Danzij de ondersteuning van minister Brouns kunnen we zo veel mogelijk leerlingen en studenten in onze provincie bereiken."

“Het aantal student-ondernemers is de laatste jaren verdubbeld. Dat zoveel studenten nog tijdens hun studies een onderneming opstart, toont aan dat ondernemen echt in ons DNA zit. Organisaties als UNIZO brengen de ondernemers tot op de klasvloer. Zij zijn onze grootste ambassadeurs om jongeren en jongvolwassenen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap”, aldus Vlaams minister van Economie Jo Brouns.

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg
Mohamed Taamouti
Onderwijs & Ondernemen: adviseur