“Schrapping kernuitstap moet voor zekerheid en betaalbaarheid zorgen”

Morgen beslist het parlement over de schrapping van de kernuitstap. Zowel de sluitingsdata van de huidige kerncentrales als de bepaling dat er geen nieuwe kerncentrales kunnen opgericht verdwijnen. UNIZO steunt het wetsvoorstel en beschouwt het als een belangrijk signaal voor een toekomstig energiebeleid dat energiebevoorradingszekerheid garandeert en betaalbaarheid van elektriciteit voor KMO’s bewaakt. Om een stijging van de kosten in de toekomst te temperen pleit de ondernemersorganisatie ervoor om de extra kosten voor transmissienetbeheer niet meer onverkort door te rekenen in de stroomtarieven.
Door de toenemende elektrificatie en het uitfaseren van fossiele brandstoffen is de bevoorradingszekerheid én de betaalbaarheid van elektriciteit van groot belang. Onze bedrijven investeren in energiebesparende technologieën, hernieuwbare energie en meer energie-efficiëntie, maar dat kan de voorziene toename van de elektriciteitsvraag hoogstens wat afremmen.
“We hebben vandaag nog niet voldoende productiecapaciteit aan elektriciteit om de gewenste energietransitie te realiseren. Daarom zijn de volgende jaren grootschalige investeringen nodig om de elektriciteitsvraag te kunnen dekken, en minder afhankelijk te zijn van import van fossiele brandstoffen uit geopolitiek onstabiele landen. We weten intussen hoe snel de prijzen in de hoogte kunnen schieten”, zegt Piet Vanden Abeele, energiespecialist bij UNIZO.
Voor UNIZO moet het energiesysteem van de toekomst steunen op een optimale energiemix die de energiebevoorradingszekerheid in België ten allen tijde garandeert en de elektriciteitskosten voor KMO’s niet verder opdrijft. Daarbij moet de uitstoot van broeikasgassen ingeperkt worden. We moeten ook op dat vlak onze engagementen nakomen.
Voor de vereiste bijkomende productiecapaciteit, houdt UNIZO vast aan het principe van technologieneutraliteit. De energiemix moet maximaal bestaan uit zowel hernieuwbare energie als nucleaire energie, eventueel aangevuld met gascentrales als tijdelijke overgangstechnologie. In dat globale kader kan UNIZO zich vinden in het wetsvoorstel over kernenergie dat morgen behandeld wordt in het federaal parlement.
Reken de stijging van de kosten voor transmissienetbeheer niet meer volledig door in de energiefactuur
Om de elektriciteitsfactuur voor bedrijven te temperen kan de federale overheid ook ingrijpen in de transmissienettarieven. Uit de investeringsplannen van Elia blijkt dat de kosten van die hoogspanningsnetbeheerder in 2025 bijna verdubbelen. Gezien de vereiste investeringen in het hoogspanningsnet zullen die kosten wellicht verder toenemen.
UNIZO begrijpt de noodzaak aan investeringen, maar wil dat de transmissietarieven voor alle KMO-verbruiksprofielen betaalbaar en concurrentieel blijven.
“We roepen daarom de federale regering op om de stijging van de kosten voor transmissienetbeheer niet meer onverkort door te rekenen in de stroomtarieven. De investeringen voor de energietransitie moet worden verrekend via de algemene middelen, eerder dan via de nettarieven. Dergelijke tarievenstijging maakt elektriciteit duurder in plaats van aantrekkelijker, terwijl dat laatste toch de bedoeling is”, aldus Piet Vanden Abeele.