2021 was een absoluut grand cru-jaar op startersgebied. Op federaal niveau meten we met 119.830 cases een uitzonderlijk sterke stijging (+12,21%) van het aantal nieuw opgerichte ondernemingen. Opnieuw een recordjaar want nooit eerder konden we een zo uitgesproken stijging noteren.De 14.013 starters in Vlaams-Brabant zorgden opnieuw voor een stijging van 16.10%, een sterkere groei dan in Vlaanderen (+11.02%). In onze provincie is dit de 9e stijging op rij, wat Vlaams-Brabant uniek maakt ten opzichte van de andere provincies. Dat blijkt uit de nieuwste Startersatlas 2022 van UNIZO, Graydon en UCM, op basis van de intussen definitieve en gedetailleerde cijfers van 2021. 

Ook de startersdichtheid in Vlaams-Brabant is de hoogste van het land. Zo startten er 12,1 Vlaams-Brabantse ondernemingen per 1.000 inwoners. Opvallend, ondanks veel aandacht voor vrouwelijk ondernemerschap blijft ook in 2021 de verdeling van de starters vrij klassiek schommelen rond de 60/40 verdeling waarbij 59.23% van de eenmanszaken worden opgericht door mannen. 10 jaar geleden was dit 57,50%.

Net als de voorbije jaren, zien we dat – op het niveau van hoofdberoepen – de meeste Vlaams-Brabantse ondernemingen in 2021(5.238) startten in de dienstensector, wat overeenkomt met een aandeel van 37,38% ten opzichte van het totale aantal starters in de provincie. Binnen die sector zijn de zakelijke diensten en immobiliën het populairst. Samen staan ze in voor 50% van de starters in de dienstensector. 

De tweede grootste groep starters in Vlaams-Brabant zijn de vrije beroepen. Met een aandeel van 15,88% ten opzichte van het totale aantal starters in 2021 vertegenwoordigen zij 2.225 starters. Binnen deze sector zijn de medische beroepen het sterkst vertegenwoordigd met een aandeel van 69,82% of in totaal 1.554 starters. Na de dienstensector en de vrije beroepen volgt de bouwsector met een aandeel van 13,71% in de totale starterspopulatie of 1.921 starters. In de detailhandel startten 9,80% of 1.373 ondernemers in onze provincie. De groei binnen de kleinhandel is vooral op te tekenen bij de ‘handel via postorderbedrijven en internet’. Vaak zijn dit geen nieuwe starters, maar gaat het om een uitbreiding van bestaande activiteiten via een ander ondernemingsnummer. In vergelijking met 2020 kennen alle sectorale hoofdgroepen een stijging van het aantal starters in 2021.
 

Opvallende evoluties zien we in de transportsector en bij de vrije beroepen. In deze sectoren steeg het aantal starters respectievelijk met 16,75% en 15,59% ten opzichte van 2020. Na een daling in 2020 zien we in de horeca terug een stijging van het aantal starters, al zit het cijfer voor 2021 wel nog steeds onder het niveau van voor de coronacrisis. In alle andere sectoren waren er in 2021 wel meer starters dan voor de coronacrisis. 

Groot potentieel van onze regio

“Het feit dat de starterscijfers in onze provincie jaar na jaar stijgen, weerspiegelt niet alleen de troeven en het potentieel van onze regio maar ook de  grote ondernemersspirit die er heerst. Starters zijn een hefboom voor andere activiteiten en nieuwe werkgelegenheid. Het is daarom bijzonder belangrijk starters voldoende te ondersteunen zodat hun overlevingskansen stijgen. Overleeft een startende onderneming de eerste vijf jaar, dan daalt de kans op stopzetting substantieel”, duidt Elke Tielemans, Directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. “Bovendien stellen ze snel mensen te werk. Van alle nieuw opgerichte ondernemingen in 2021 nam 7,12% datzelfde jaar minstens één medewerker in dienst. 6,38% nam 1 tot 4 medewerkers in dienst. 

Daling van het aantal starters in eerste kwartaal 2022 

De recordcijfers van 2021 lijken zich dit jaar niet te herhalen. In België tellen we voor het eerste kwartaal van 2022 30.889 nieuwe starters. Dat is 5,5% minder dan in 2021 (32.672 starters in Q1), maar daarnaast nog steeds het hoogste cijfers sinds jaren. In Vlaams-Brabant meten we in het eerste kwartaal 4,3% minder starters.

Elke Tielemans: “Na een absoluut recordjaar komt deze daling niet geheel onverwacht. Begin 2021 zagen we na coronajaar 2020 een inhaalbeweging met eenmalig zeer veel starters. Maar ook de huidige economische en geopolitieke omstandigheden spelen mee.  De hoge energie-, grondstoffen- en loonkost, en de tekorten in de toeleveringsketen zorgen voor een onzeker ondernemersklimaat. Het is te vroeg om definitieve conclusies te trekken, maar we beschouwen dit signaal wel als een knipperlicht. De huidige explosie aan kosten op vlak van energie, materialen, transport en lonen moet aangepakt worden. Zowel voor de gevestigde ondernemers als voor de ondernemers van morgen. We moeten zeer oplettend zijn dat onze startersmotor niet sputtert of stilvalt.”

Startersroadshows

UNIZO wil starters alle kansen bieden om hen voor te bereiden en te ondersteunen en organiseert dit voorjaar terug de fysieke Startersroadshows waar starters in contact worden gebracht met experten en adviseurs. De roadshows starten op 9 mei. De sessie in Leuven staat gepland op 17 mei. 
www.startersroadshow.be

De volledige Startersatlas kan u hier downloaden.

Voor eventuele getuigenissen van startende ondernemers uit de regio kan u steeds contact opnemen.

Meer weten? 

Gerrit Budts – persverantwoordelijke UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel a.i.
GSM 0479/ 732 893 | gerrit.budts@unizo.be