Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO-Limburg, dringt verder aan op het verderzetten van coronasteun aan onze kmo's. "Eerder deze week hebben we vol onbegrip en ongeloof gereageerd op de intentie van de Vlaamse regering om alle coronasteun aan bedrijven, in casu het Vlaams Beschermingsmechanisme nu al stop te zetten. Het behouden van de steunregelingen is bijkomend belangrijk voor onze Limburgse kmo's, zeker nu de Nederlandse regering beslist heeft om het Nederlandse steunmechanisme te verlengen voor het ganse derde kwartaal aan dezelfde voorwaarden.  Met het stopzetten van steun aan kmo's aan onze zijde van de grens en de verlenging aan Nederlandse kant, worden de concurrentieverhoudingen wel erg scheefgetrokken. Dat moeten we ten alle prijzen vermijden.

"Na zoveel Vlaamse inspanningen over de afgelopen periode is het onverantwoord om al onze ondernemers nu plots, van vandaag op morgen, aan hun lot over te laten en hen op die manier in de problemen te brengen. Heel veel bedrijven zitten momenteel nog onoverkomelijk diep onder hun normale omzetniveau en gaan zonder doorlopende steun bijzonder zware maanden tegemoet. Voor die bedrijven, waarvoor het aanzienlijk beter gaat, zal bij behoud van de steunmaatregelen automatisch blijken dat ze niet meer in aanmerking komen, aangezien het criterium ‘omzetverlies’ is. Het behouden van bijvoorbeeld het Vlaams Beschermingsmechanisme levert het voordeel op dat bedrijven die het nog nodig hebben - omdat ze nog kampen met aanzienlijk omzetverlies - er toch nog gebruik van kunnen maken. Op die manier gaat de steun enkel naar wie die echt nodig heeft."

De cijfers uit de meest recente ERMG-enquête laten weinig aan de verbeelding over voor onze Limburgse kmo's:

  • Van alle bedrijven uit de eventsector draaide 69% eind juni nog meer dan 50% omzetverlies. En binnen die 69% draait 47% zelfs meer dan 75% omzetverlies.
  • Bij de reisbureaus gelijkaardig scenario: 73% draait nog meer dan 50% omzetverlies, waarvan zelfs 60% meer dan 75%.
  • Bij het personenvervoer (autocars, taxi's) zitten nog altijd 45% van de bedrijven meer dan 50% onder hun normale omzetniveau, waarvan 18% meer dan 75%.
  • In de horeca lijden nog altijd 28% van de ondernemingen meer dan 50% omzetverlies, waarvan 16% meer dan 75%

"En zo zouden we nog wel een paar sectoren kunnen opnoemen die, ondanks de gunstig evoluerende perspectieven, nog mijlenver staan van hun normale omzetniveau", benadrukt Bart Lodewyckx. "De Vlaamse regering kan en mag hier de ogen niet voor sluiten. We begrijpen dat steunmaatregelen niet eindeloos kunnen blijven doorlopen en dat vragen we ook niet. Controles op het correct gebruik zijn voor ons even vanzelfsprekend als voor de Vlaamse regering. En eventuele bijsturingen waar nodig zijn bespreekbaar. Maar een verlenging van het Vlaamse Beschermingsmechanisme tijdens deze zomer is volgens ons absoluut noodzakelijk om drama's te vermijden. Zeker nu onze Limburgse kmo's met volledig scheefgetrokken concurrentieverhoudingen met hun Nederlands Limburgse concullega's dreigen geconfronteerd te worden. UNIZO blijft dan ook de noodzakelijke druk uitoefenen bij de Vlaamse regering en we rekenen erop dat die alsnog haar houding bijstelt”, besluit Bart Lodewyckx.