Uit een externe evaluatie van de KMO-portefeuille door Technopolis, Vives & KU Leuven op vraag van VLAIO blijkt dat het een bijzonder nuttig en belangrijk instrument is voor de kmo’s die er gebruik van maken. “Dit bevestigt de enorme waarde van de kmo-portefeuille voor Vlaamse kmo’s. Er is steeds marge voor verbetering, maar we roepen met klem op om niet te raken aan de basis van dit systeem”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. 

In 2023 werd via de KMO-portefeuille in totaal voor bijna 44 miljoen euro aan budget toegekend waarvan zo’n 80 procent voor opleidingen (126.594 goedgekeurde aanvragen met een gemiddeld steunbedrag van 284,64 euro) en 20 procent voor het inkopen van advies (4.163 goedgekeurde aanvragen met een gemiddeld steunbedrag van1.884,97 euro). 

1 euro subsidie = 2 euro productiviteit 

De KMO-Portefeuille is een bijzonder nuttig instrument, zo blijkt uit de studie. In verhouding tot een controlegroep is er een duidelijke en significante groei in productiviteit, tewerkstelling (VTE) en toegevoegde waarde te meten. De KMO-Portefeuille blijkt vooral effectief voor micro-ondernemingen (hier gedefinieerd als <5 VTE) en voor kleinere kmo’s (hier gedefinieerd als 5 tot 20 VTE). Elke euro subsidie levert twee euro productiviteit op.   

Bij 70 procent van de respondenten heeft het aanvragen van de kmo-portefeuille geleid tot een verhoging van de productiviteit door versterking van menselijk kapitaal. Ook geeft meer dan 50 procent van de respondenten aan dat de kwaliteit van interne of externe zaken is verbeterd. Wat betreft de versterking van strategisch gedrag, ziet bijna iedereen (80 procent) een positief effect op structureel verhoogde aandacht en investeringen in kennis en opleidingen. 

Danny Van Assche: “Het is goed dat nu ook via een externe evaluatie wordt aangetoond dat de middelen van de KMO-Portefeuille efficiënt en effectief worden ingezet, met sterke effecten op de bedrijfsvoering van KMO’s. Het wordt hoog tijd dat we meer trots durven te zijn op dergelijke goedwerkende instrumenten. Het is bovendien een sterk voorbeeld van een maatregel met een erg beperkte administratieve rompslomp én een zeer beperkte inzet van ambtenaren.” 

Uit de analyse blijkt dat de kmo-portefeuille vrijwel het enige instrument is dat zich richt op competentieontwikkeling en de competitiviteit van kmo’s. UNIZO steunt dan ook voluit de conclusie van de studie om het systeem te behouden én houdt een pleidooi om de budgettaire context open te trekken om het levenslang leren verder te stimuleren en om zo ook KMO’s productiever te maken binnen de Vlaamse economie. 

Imago moet beter 

De studie stelt ook duidelijk dat er moet worden werk gemaakt van de verbetering van het imago.

“Terecht”, stelt Danny van Assche. “Recente voorbeelden van wanpraktijken, die zeer beperkt voorkomen, zijn absoluut niet representatief voor het algemene gebruik en wegen niet op tegen de vele voordelen. Er wordt te weinig aandacht besteed aan ondernemers die wél goed en gericht gebruik maken van het instrument.  We steunen voluit het advies om meer in te zetten op positieve beeldvorming en informatievoorziening over de werking van het instrument.”