Zonet kwam, na het kernkabinet gisteren, het Overlegcomité vervroegd samen om de huidige besmettingsgraad en bijhorende maatregelen te bespreken. UNIZO drukte de voorbije dagen al op doordachte beslissingen om onnodige economische gevolgen te vermijden. De regering besliste vandaag om de mondmaskerplicht in gesloten openbare binnenruimtes opnieuw te verplichten. "In winkels wordt het mondmasker heringevoerd en in de horeca en fitnesscentra wordt het Covid Safe Ticket verplicht. Wederom geen ideale situatie, al gaan we uit van de goesting van mensen om op café en restaurant te blijven gaan én lokaal te blijven winkelen. We moeten er samen door en enkel zo komen we er als samenleving uit en trekt dit hopelijk ook de laatsten over de streep om zich te laten vaccineren", stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, hoopvol. UNIZO roept eveneens op om ook de sneltesten bij apothekers te mogen inzetten om zo snel mogelijk uitsluitsel te hebben of quarantaine noodzakelijk is.

Sinds het wegvallen van de meeste maatregelen op 1 oktober zagen ondernemers volgens UNIZO ook de zin om te winkelen, feesten, eten en drinken sterk toenemen. Danny Van Assche: "Het opnieuw invoeren zal ongetwijfeld gevolgen hebben, maar als dit nodig is om sluitingen of verdere beperkingen te vermijden, dan zullen we daar opnieuw zo goed mogelijk mee omgaan. Het is belangrijk om onze economie te laten roteren."

Voor de ondernemersorganisatie is het van belang dat alle activiteiten zoals voorheen mogelijk blijven. "Het tonen van het Covid Safe Ticket wordt wel breder ingevoerd voor horeca en fitness, maar het is goed dat ook evenementen kunnen blijven doorgaan. Want dit heeft niet enkel gevolgen voor de al zwaar getroffen sectoren zelf, maar ook op andere sectoren, zoals kleding, transport, catering,... Dus een belangrijk signaal", stelt Danny Van Assche.

Thuiswerken niet verplichten maar aanbevelen is volgens UNIZO een goede zaak: "Ondernemers kennen hun eigen bedrijf het best en kunnen daarom correct inschatten hoe ze alles veilig kunnen laten verlopen. Zo vermijden we onnodige verstrengingen die tot praktische euvels in ondernemingen leiden." De ondernemersorganisatie vraagt ten slotte de regering de maatregelen te blijven evalueren en niet onnodig lang aan te houden.