Staand van links naar rechts: Bernard Walravens, Fabian Maingain, David Moriamé, Philippe Collignon, Anton Van Assche
Zittend van links naar rechts: Cyril Beneche, Allison Oosterdorp, Olivier Hankenne
Foto: Ivan Put

In aanwezigheid van Schepen van Economische Zaken van de Stad Brussel, de heer Fabian Maingain, reikte UNIZO-Brussel vandaag het “Handmade in Belgium” – label uit aan MadLab en La Maison des Tartes. Beide zijn gevestigd in het duurzame dorp ‘Be Here’ in Laken.

Met het Handmade In Belgium-label (of kortweg HIB-label) wil UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke Belgische kwaliteitsproducten in de kijker zetten. De consument gaat meer en meer op zoek naar authentieke, handgemaakte producten en hecht veel belang aan lokale productie, duurzame processen, herkomst van grondstoffen/ materiaal, ... En dat is nu net waar het HIB-label voor staat.

“HIB-ondernemers zijn gedreven door passie. Via hun onderneming delen ze een visie rond waarden zoals duurzaamheid, originaliteit, vakmanschap en innovatie. Deze waarden zijn niet alleen het startpunt van de onderneming, ze bepalen het hele business-model. Het maakt ook dat de HIB’ers elk op zich uniek zijn. Hun producten zijn sterk verbonden met de persoon achter de ondernemer. Ze zijn niet zomaar ‘scalable’, waardoor de unieke eigenschappen van de producten nog sterker uit de verf komen”, zegt Bernard Walravens, voorzitter van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. 

“Ambachtelijke ondernemers spelen in de ‘shifting economy’, waarbij minder grondstoffen en fossiele brandstoffen worden gebruikt, een cruciale rol. Willen we de druk op ons leefmilieu verminderen, dan is de keuze voor kwaliteit, lokaal en duurzaam essentieel”, voegt Anton Van Assche van UNIZO-Brussel toe.

Zowel Mad Lab als La Maison des Tartes kiezen met hun voedingsproducten de weg van deze transitie. Ze zijn dus belangrijke ambassadeurs van het HIB-label.

MadLab werkt met hoogwaardige ruwe grondstoffen om originele koekjes te maken, die gaan van knapperige en zanderige melanges, tot kruidige en ronde smaken. Principes als strijden tegen voedselverspilling, composteerbare bulkverpakking, of hergebruik van productierestanten van andere voedingsproducten geven ons product juist de unieke kenmerken die deel uitmaken van het succes”, zeggen David Moriamé en Cyril Beneche.

Ook voor La Maison des Tartes staan de waarden rond het ambacht van banketbakker centraal. “Het delen van kennis,  authenticiteit, creativiteit,  topkwaliteit en diversiteit is een grote drijfveer. Met lokale seizoensgebonden grondstoffen, met respect voor mens en natuur, maken we een uniek smaakvol product, waarbij we het begrip ’taart’, niet alleen qua smaak, maar ook qua uitzicht een dimensie hoger tillen”, stellen Olivier Hankenne en Philippe Collignon.

Tot slot is ook de rol van Be-Here niet te onderschatten. “Als duurzaam dorp bieden ze een unieke plaats waar dit type ondernemingen en ondernemers tot samenwerking op vlak van verkoop en productie kunnen komen. Ook voor de consument is Be-Here een plaats waar nieuwe duurzame en lokale voedingsproducten kunnen geproefd, gekocht en ontdekt worden”, zegt Allison Oosterdorp van Be-Here.

Of zoals Schepen F. Maingain toevoegt : “De stad Brussel wil de hoofdstad van de Belgische ambachtslui zijn. Dit is een van de doelstellingen van het Schema voor Commerciële Ontwikkeling dat wij hebben opgesteld. Het label Handmade in Belgium toegekend aan Mad Lab en La Maison des Tartes, is een erkenning van de kwaliteit en de knowhow van de Brusselse handelaars die de commerciële mix van onze Stad versterken en promoten.

Klik hier om de foto's te bekijken/downloaden (fotograaf Ivan Put)

In Brussel ontvingen nog andere ondernemers het HIB-label. Ze zijn allemaal terug te vinden op https://www.handmadeinbelgium.com/

Madlab -  www.madlab.brussels
La Maison des Tartes - www.lamaisondestartes.be
Duurzaam dorp Be-Here - www.be-here.be