Morgen, 31 mei, is er een nationale actiedag van de openbare diensten. Bij de treinen, bussen en metro’s wordt grote hinder verwacht. De vakbonden geven als reden de 'algemene malaise'. Ook in het onderwijs wordt gestaakt. De bonden willen meer koopkracht en meer respect voor de sociale dialoog. UNIZO heeft geen begrip voor de actievoerders en hekelt de moedwillige sabotage van onze economie door de vakbonden. 

"Bedrijven dreigen onderuit te gaan vanwege de enorm gestegen loon-, energie- en grondstofkosten,” zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “De lonen in de publieke sector zijn sinds oktober 2021 al drie keer geïndexeerd met telkens 2 procent dankzij het unieke Belgische systeem van automatische loonindexatie. In juni 2022 vindt een nieuwe indexatie plaats. Op negen maanden tijd stegen de overheidslonen dus met maar liefst 8,2% en dat tegen de achtergrond van een Belgische koppositie in het Europese peloton als het aankomt op overheidslonen. En tóch vinden de vakbonden het nodig om een extra stakingsdag te organiseren die de economie gijzelt. Totaal onbegrijpelijk .” 

De stijging van de reële lonen in België is de volgende 2 jaren de hoogste in Europa, maar toch willen de vakbonden méér en organiseren ze bij de vleet stakingen en betogingen. Is het niet voor de afschaffing van de loonwet, dan is het wel om de ‘malaise’ aan te klagen. Men lijkt te vergeten dat om de koopkracht en de sociale zekerheid van de mensen te kunnen waarborgen, een florissante economie noodzakelijk is.  Zeker in tijden van crisis en quasi reële economische recessie moeten werknemers en werkgevers samenwerken om de teloorgang van onze welvaart en de vernietiging van jobs tegen te gaan. UNIZO toont dan ook weinig begrip voor de stakingsdrang van de vakbonden, wat neerkomt op een extra stok in de wielen van onze economie.

Danny Van Assche: “Door op straat te komen tegen de ‘algemene malaise’ wordt die alleen maar groter. Bedrijven en hun werknemers worden weer ongewild getroffen door het platleggen van het openbaar vervoer en de onverwachte sluiting van sommige scholen. Ik heb een boodschap voor de vakbonden: hierdoor zal de 'algemene malaise' alleen maar verergeren, en het is ook niet meteen een uitgestoken hand voor sociale dialoog. Het pijnlijke is dat de initiatiefnemers de ironie hiervan wellicht zelf niet inzien.”

 

Meer weten? 

Contacteer UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts
M 0479/73 28 93 - E-mail: gerrit.budts@unizo.be