De lidstaten van de EU hebben op 12 december 2022 een akkoord gesloten over de invoering van een minimale vennootschapsbelasting voor multinationale bedrijven. Hiermee stemt de EU in met de invoering van het OESO-voorstel. De bedoeling van dit voorstel is om te vermijden dat grote, multinationale bedrijven hun winsten kunnen verplaatsen naar laag belaste landen, waardoor ze weinig tot geen vennootschapsbelasting betalen. UNIZO is tevreden met deze beslissing en hoopt op een snelle concretisering in België.

Door dit akkoord zullen de winsten van grote (multinationale) groepen, met een gemeenschappelijke omzet van minstens 750 miljoen euro belast worden aan een effectief tarief van 15%. Deze regels zullen geïmplementeerd moeten worden in de Belgische wetgeving tegen het einde van 2023. 

UNIZO is al langer voorstander van een internationale oplossing voor het probleem van winstverschuiving. “De mogelijkheid om winsten te transfereren naar andere landen zorgt voor een ongelijk speelveld tussen grote en kleine ondernemingen. We hopen dat de nieuwe wetgeving op korte termijn wordt ingeschreven in de Belgische wet”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche.