Imby Pet Food is vandaag door UNIZO verkozen tot nationale ‘Starter van het Jaar’. Dit jong bedrijf uit Antwerpen produceert en verdeelt duurzame hondenvoeding op basis van insecten en plantaardige eiwitten. Zo wil ondernemer Nicolas Bartholomeeusen de ecologische pootafdruk van honden verkleinen. Imby is één van de 72.277 bedrijven die in 2021 in Vlaanderen uit de startblokken zijn geschoten. Een record!

“Twintig procent van de globale vleesproductie gaat naar de voeding van onze huisdieren. Die veeteelt draagt in grote mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen” zo steekt zaakvoerder Nicolas van wal. “Wij vervangen het vlees door insecteiwitten en plantaardige ingrediënten die alle nodige voedingsstoffen opleveren voor een compleet en gezond hondenvoer. Imby Pet Food biedt de bewuste consument zo een hoogwaardig alternatief aan dat de CO2 uitstoot van uw huisdier beperkt. Bovendien is het hondenvoer ook hypoallergeen en een uitstekende oplossing voor dieren met allergieën.” ‘Imby’ is trouwens de afkorting voor In My BackYard, want het team gelooft dat verandering begint bij jezelf.”

Intussen liggen de producten van Imby al in de meeste Tom & Co winkels in België én zijn ze inmiddels ook verkrijgbaar op verschillende locaties in Nederland. Daarnaast zijn ook de eerste contacten met de UK en Duitsland gelegd. In juni brengen ze kattenvoeding op de markt.

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, overhandigde vandaag persoonlijk de award 'Starter van het Jaar', die mede namens de partners Liantis, KBC en Proximus wordt uitgereikt. Hij deed dit in ‘The Beacon’, de Antwerpse thuishaven van start-up accelerator Start-it@KBC waar Imby gevestigd is.

Imby werd bij de start opgenomen in de KBC Start-It community.  “Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1.200 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises”, zegt Ann Martens van KBC.
Wie zelf ook eens de voeding van Imby Pet Food wil proberen, kan meer info vinden op www.imbypetfood.be.
 
Duurzaam ondernemen
Voor Imby is duurzaamheid een uitgangspunt, het zit in hun DNA.  Nicolas Bartholomeeusen: “Met Imby zetten we ons in om CO2-neutraal te opereren. Onze minimale, resterende uitstoot compenseren we ruimschoots via ‘carbon offsetting’ en door het planten van bomen in lokale gemeenschappen. Zo investeren we in nieuwe bossen in België en Nederland, die helpen om het klimaat te beschermen en onze biodiversiteit te bewaren.”

Danny Van Assche noemt Imby een goed voorbeeld van een bedrijf dat er alles aan doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken tot een absoluut minimum door het maken van duurzame keuzes op vlak van ingrediënten, bereiding, verpakking en distributie. “Deze toekomstgerichte manier van werken past volledig  in het Europees streven naar koolstofneutraliteit in 2050. Want vergis u niet, daar moeten we samen naartoe.”
Startende ondernemers doen er volgens UNIZO vandaag goed aan om onmiddellijk die duurzaamheid van bij de start in de gaten te houden. De duurzame economie en circulaire is namelijk een groeiende economie.
 
Quick-wins
Danny Van Assche: Voor gevestigde ondernemers raden we aan in eerste instantie de quick-wins in kaart te brengen. Heel wat investeringen verdienen zich snel terug. Denk maar aan het zelf opwekken van energie of het recupereren van water. Daarnaast is het ook belangrijk de kern van de onderneming onder de loep te nemen. Verpakkingsmaterialen veranderen vandaag snel, maar ook zien we bij duurzame ondernemers meer lokale samenwerkingsverbanden ontstaan en meer nieuwe (soms alternatieve) grondstoffen die de negatieve impact van logistiek verminderen. Ondertussen zien we heel wat nieuwe en bestaande ondernemingen opduiken die met reststromen of recyclaten aan de slag gaan, ook hier is er dus waarde te vinden in het eigen bedrijf.”

Uit een eerdere studie van de SERV blijkt dat 87 procent van de Vlaamse ondernemingen al kleine of grote milieu-inspanningen doet. Dertien procent recupereert afvalwater en  vier op de tien probeert rest- en bijproducten te recupereren.

Recordjaar voor starters
Onze economie heeft doorlopend nood aan nieuw bloed, nieuwe starters met creatieve ideeën die er volop voor willen gaan en met hun toegevoegde waarde welvaart creëren. 2021 was een absoluut grand cru-jaar op startersgebied. Zeker in Vlaanderen, waar het aantal nieuwkomers dat de sprong waagde, steeg met maar liefst  11% ten opzichte van 2020, naar in totaal 72.277. Een absoluut record.

Danny Van Assche: “Als we kijken naar de top 10 van sectoren met de hoogste oprichtingsgraad in 2021, dan zien we onder andere  koerierdiensten (18,2%), gezondheidszorg (bijv. medische laboratoria) (15,8%), verpakkingsbedrijven (14,4%) en ICT-dienstverlening (12,7%) terugkomen. Hier speelt de coronapandemie een grote rol. Het zijn allen sectoren die gekoppeld kunnen worden aan hoe we zijn omgegaan met telewerk, quarantaines en lockdowns.”

Beeldmateriaal kan u hier downloaden. Meer foto's te verkrijgen via gerrit.budts@unizo.be.

Meer weten?
Contacteer UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts
M 0479/73 28 93 - E-mail: gerrit.budts@unizo.be