UNIZO kijkt met argusogen naar het nieuwe shoppingcomplex 'Malinas', aan de afrit Mechelen-Noord langs de E19, waarvan zopas de eerste steen werd gelegd. "Het begon allemaal met de zoektocht naar een oplossing voor de herlocalisatie van enkele baanwinkels", zegt Mia Vancompernolle, adviseur ruimtelijke ordening bij UNIZO. "Daar konden we ons in vinden. Maar nu zien we een - old school - shoppingcomplex verrijzen, van 23.000 vierkante meter, waarbij de te verplaatsen baanwinkels slechts 37 procent van de voorziene oppervlakte invullen. De projectontwikkelaar heeft die herlocalisatie dus duidelijk als 'alibi' gebruikt. Waardoor ook de stad Mechelen hier is in meegegaan en een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP), geheel op maat van het project, heeft geschreven. Nu het project een voldongen feit is, houden we ons hart vast voor de toch al met leegstand geconfronteerde binnenstad."

Malinas ligt weliswaar relatief dicht bij de stadskern, maar door de inplanting vlak bij de afrit van de snelweg, is het heel vlot bereikbaar met de wagen en kunnen shoppers makkelijk de binnenstad links laten liggen, redeneert UNIZO. "Er komen al zeker twee kledingzaken naar Malinas, terwijl dat soort retail bij uitstek in het centrum thuishoort", weet Mia Vancompernolle van UNIZO. "We bepleiten daarom een uitdoofscenario, waarbij er geen bijkomende kleding- en ander zaken in shoppinggoederen naar Malinas mogen komen." UNIZO kijkt ook met lede ogen naar de voorziene komst van twee supermarkten, waaronder een AH XL van 3.500 m² die voor een dagelijkse grote verkeersstroom zullen zorgen.

"Als de stad Mechelen de impact wil beperken, zal ze strikt de voorwaarden uit het handelsvestigingsconvenant moeten toepassen en dus de complementariteit van het aanbod kritisch moeten bewaken", waarschuwt Mia Vancompernolle"Ik denk daarbij onder meer aan een verbod voor handelszaken in de kern om binnen de eerste vijf jaar te verhuizen naar het shoppingcenter. Ook moet de minimum vloeroppervlakte per winkel in het complex worden bewaakt, opdat kleinere winkels die perfect in de binnenstad passen  geen onderdak zouden vinden in het shoppingcenter. De stad Mechelen legde de afgelopen periode een schitterend parcours af op vlak van herwaardering en versterking van haar historische handelskern. Het zou doodzonde zijn mocht dat werk deels teniet worden gedaan door Malinas. We moeten dus waakzaam blijven, zodat er niet buiten de lijntjes kan worden gekleurd."

Meer weten: Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be