"Hopelijk ziet iedereen nu in hoe belangrijk het is om alle veiligheidsmaatregelen rigoureus te volgen en zo te vermijden dat we alsnog in een strengere lockdown zouden gaan." Dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, na afloop van het derde Overlegcomité op rij in evenveel weken tijd.

"Hoewel niemand daar 'blij' kan om zijn, is het logisch dat dit keer het meest doortastend wordt ingegrepen in de scholen, gezien zij de motor van de huidige besmettingsgolf zijn", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. "Vanuit diezelfde logica zijn we tevreden dat sectoren als de horeca, de detailhandel, de fitnesscentra... waar al maximale preventiemaatregelen gelden, geen bijkomende beperkingen krijgen opgelegd."

Tegelijk vraagt UNIZO bijzondere aandacht voor de andermaal zwaar getroffen event- en cultuursector die, samen met de discotheken, een heel zware prijs betalen. "Zij moeten  zo snel mogelijk maximale steun krijgen."

Nu de piek van de huidige coronagolf lijkt bereikt, nu de scholen langere tijd sluiten en de boosterprikcampagne op kruissnelheid draait, hoopt UNIZO dat de eindejaarsperiode alsnog voor zoveel mogelijk bedrijven en sectoren kan worden gered. Voor de nabije toekomst dringt UNIZO aan op een meer structureel beleid om mogelijke nieuwe golven op een meer consistente manier de kop in te drukken.

Intussen wordt een verplichte vaccinatie volgens UNIZO onvermijdelijk, om te voorkomen dat telkens nieuwe mutaties van het virus ons blijven verschalken. "We moeten die noodzaak meer dan ooit luidop durven uitspreken", besluit Danny Van Assche.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be