Via de campagne #PlekVrij, een initiatief van Staatssecretaris Sammy Mahdi, kunnen gezinnen zich kandidaat stellen om Oekraïense vluchtelingen die naar België komen op te vangen. Een mooi signaal van solidariteit dat UNIZO mee ondersteunt. De ondernemersorganisatie vraagt om ook snel duidelijkheid te verschaffen over de mogelijkheden voor wie op korte of langere termijn op onze arbeidsmarkt terecht wil.  

“We hopen allemaal dat deze ellende snel voorbij is, maar niemand kan voorspellen wat de toekomst brengt. We moeten ons voorbereiden op het slechtste scenario, een mogelijk lange opvang van wie vlucht voor het oorlogsgeweld. Na brood, bad en bed moeten we ook arbeidsplaatsen kunnen aanbieden. Onze kmo’s zijn zeker bereid hier hun steentje toe bij te dragen. Er zijn voldoende werkplekken vrij”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. 

Als in het worst case scenario de oorlog aansleept, zullen miljoenen mensen op de vlucht slaan en op korte termijn ook in ons land opgevangen worden. UNIZO vraagt om snel voor een duidelijk kader te zorgen voor de opvang van de oorlogsvluchtelingen.

“In de eerste plaats moet op zeer korte termijn wie vlucht voor de oorlogsellende snel en correct worden opgevangen. De volgende stap is ervoor zorgen dat wie genoodzaakt is om voor langere tijd in ons land te verblijven, dat ook op een zo zinvol mogelijke manier kan doen. Dat betekent na de eerste opvang en goede huisvesting ook tijdelijk werk voor zij die dat willen”, zegt Danny van Assche.

Morgen komen de Europese ministers samen over het speciale beschermingsstatuut. UNIZO roept de Europese ministers op om een eenvoudig en transparant statuut te creëren, waarbij elke Oekraïense vluchteling die onder het speciaal beschermingsstatuut valt automatisch een arbeidskaart ontvangt. Zo kunnen de Oekraïense vluchtelingen die aan de slag willen, dat vanaf dag één bij aankomst in ons land. Een bijkomend voordeel is dat ook de bevoegde administraties niet extra belast worden met het afleveren van een arbeidskaart, vandaag is er immers een doorlooptijd van minstens twaalf weken. Een toevloed van aanvragen zou dit nog kunnen verhogen. Aanvullend stelt UNIZO ook voor om de procedure om te starten als ondernemer te vereenvoudigen. 

“Hopelijk komen er snel duidelijke richtlijnen over wat kan en niet kan. We moeten vermijden dat vluchtelingen, ondernemers en de overheid zich vastlopen in een administratieve doolhof”, besluit Danny Van Assche.

Meer weten? 
Contacteer UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts
M 0479/73 28 93 - E-mail: gerrit.budts@unizo.be