UNIZO toont begrip voor de strengere maatregelen om een tweede volledige lockdown te vermijden. “De terugschroeving van de sociale bubbel naar 5 personen en het aandringen op telewerken, is gezond boerenverstand. Voor de evenementensector in de brede zin van het woord is dit echter desastreus en worden extra financiële ondersteuningsmaatregelen noodzakelijk”, aldus UNIZO.

“Een tweede lockdown moet absoluut vermeden worden. UNIZO heeft daarom begrip voor de verstrengde maatregelen. Zeker de verkleining van de sociale bubbel was een evidentie geworden. Ook het aandringen op telewerk waar mogelijk, is logisch. De terugkeer naar het individueel winkelen is enigszins een verrassing. Wel goed is dat men nog op afspraak kan werken, zeker voor handelszaken waar aankopen vaak door partners samen worden gedaan”, aldus UNIZO.

“De terugschroevingen in de evenementensector en aanverwanten (incl. feestzalen, cateraars, weddingplanners, kermissen,…) torpederen wel de heropstart die voor vele kmo’s en zelfstandigen zo broodnodig was. Er zullen hierdoor nog vele annuleringen volgen en voor velen ondernemers betekent deze beslissing een de facto sluiting én dit voor een lange tijd. Men moet daarom beseffen dat extra financiële ondersteuningsmaatregelen noodzakelijk zullen zijn om een massale faillissementsgolf te vermijden”, aldus UNIZO.