UNIZO noemt het logisch en goed dat de Paaspauze van vier weken wordt afgerond, "zoals door onze bepleit", waardoor de winkels en contacberoepen opnieuw open kunnen. Bijzonder positief is dat winkelen met twee gezinsleden opnieuw kan. Ook een goede zaak en volgens UNIZO in de lijn der verwachtingen is het opnieuw toelaten van niet-essentiële reizen. "We zijn echter zwaar ontgoocheld in het - andermaal - uitstel voor de heropstart van andere sectoren", voegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, daar meteen aan toe.

"Tot en met gisteren hebben we er nog zo op gehamerd om het hoofd koel te houden en vandaag nog geen voorbarige conclusies te trekken, op basis van een evolutie die we momenteel nog niet kennen. Maar er is helaas niet naar ons geluisterd. Hoe wil je onze ondernemers en hun klanten op deze manier gemotiveerd houden? Zo hol je de geloofwaardigheid van elk uitgesproken prespectief bij voorbaat uit", gaat Danny Van Assche verder.

Dat - enkel - de terrassen op 8 mei en niet op 1 mei open zouden mogen, dat horecazaken binnen pas - heel voorwaardelijk dan nog - in juni zouden mogen heropenen, dat van fitnesszaken, kermissen... nog maar eens extra geduld wordt gevraagd, zonder enige garantie... terwijl er intussen in andere landen, zoals Nederland en Luxemburg eerder wordt versoepeld: "Hoe krijg je dat nog uitgelegd? Om nog maar te zwijgen over de handhaving", vraagt Danny Van Assche zich af. "Men had creatiever moeten zijn." Dat er wordt gestart met experimentele culturele events, is volgens UNIZO op zich positief, al moet daarbij meteen de kanttekening worden gemaakt van extra kosten voor de organisatoren, die daarom nog niet gecompenseerd zullen worden door de nodige inkomsten.

Voor UNIZO staat in elk geval vast dat alle getroffen bedrijven en sectoren maximaal beroep moeten kunnen blijven doen op de verschillende steunmaatregelen, waaronder de federale overbruggingskredietregeling en de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, ook na 30 juni. Daarnaast moet het Vlaams Beschermingsmechanisme alvast tot en met augustus worden verlengd. Ook moeten de winkels die nu heropenen volgens UNIZO nog altijd gecompenseerd worden voor hun drastische omzetdaling tijdens de afgelopen Paaspauze-maand. Zo moeten zij voor gans april het dubbel overbruggingsrecht krijgen, zoals andere gesloten sectoren, van zodra ze meer dan 70% omzetverlies leden, ongeacht of ze daarbij op afpraak werkten.

"Maar zelfs al deze compensaties kunnen niet meer verhinderen dat het motivatiepeil bij veel van onze zelfstandigen en kmo's tot onder een absoluut vriespunt is gezakt. Dit is een uitputtingsslag geworden. Ik vrees dat er steeds meer de handdoek in de ring gaan gooien. En waar staan we dan?"

Tweet Danny
 

 

 

 

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be