Gent, 17/11/2021 – Vrijdag 18 november vieren we de Dag van de Ondernemer, een initiatief van UNIZO, de grootste ondernemersorganisatie van Vlaanderen en Brussel. Een feestdag voor en door ondernemers die ook in Oost-Vlaanderen duidelijk voelbaar zal zijn. Er staan heel wat uiteenlopende activiteiten op de planning tussen 17 en 20 november: sommige steden en gemeenten starten de dag met een ontbijt en weer andere sluiten de dag af met een netwerkmoment. Heel wat Oost-Vlaamse parlementsleden trekken naar ondernemers om een persoonlijk gesprek te voeren.

UNIZO organiseerde de Dag van de Ondernemer voor het eerst naar aanleiding van de Global Entrepreneurship Week, een wereldwijde campagne om ondernemerschap te promoten. Nu, negen jaar later, is de feestdag een vaste waarde geworden. Een dag waarop we bijzondere aandacht vragen voor de zovele ondernemende mensen die onze economie dag na dag doen draaien en voor welvaart zorgen.

Ondernemers zijn de werkpaarden van onze samenleving. Het zijn mensen die vaak meer dan 50 uur per week werken, vaak tot na hun pensioenleeftijd, ondertussen anderen werk bezorgen en nieuwe ideeën uitwerken. Ondernemers verdienen dus een welgemeende ‘dankjewel’. Ieder jaar organiseert UNIZO de Dag van de Ondernemer. Op vrijdag 18 november staan ondernemers, in al hun kleuren, gedaantes en soorten, centraal en krijgen ze de maatschappelijke erkenning die ze verdienen.” zegt Jos Vermeiren, directeur van UNIZO Oost-Vlaanderen.

“Onder het motto ‘Ondernemen voor morgen’ staat De Dag van de Ondernemer dit jaar in het teken van duurzaamheid en circulariteit, volgens het principe van reduce, reuse en recycle. We kunnen onze ecologische voetafdruk en CO2-uitstoot een pak verminderen door de grondstoffen en energie die we nodig hebben en ons afval zoveel mogelijk te beperken (reduce), door zoveel mogelijk te hergebruiken (reuse) én door ervoor te zorgen dat we het afval dat we dan toch veroorzaken een nieuw leven geven (recycle). Centrale boodschap: elke onderneming kan circulair zijn. Iedere ondernemer kan maatschappelijk verantwoord ondernemen toepassen en kan ook dankzij de drive en zin voor innovatie de omslag maken naar verduurzaming en circulariteit,” vult Vermeiren aan.

Politici op bedrijfsbezoek

Op de Dag van de Ondernemer trekken een twintigtal Oost-Vlaamse politici naar bedrijven in de provincie. Ze zullen er luisteren naar de noden en behoeften van de ondernemers.

 

Tussen 17 en 19 november staan volgende bezoeken op het programma:

  • Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) is op 18 november om 7u30 bij Nieulandt Recycling in Aalst.
  • Vice-eersteminister en Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is op 19 november om 10u te gast bij Omegabaars in Kruisem.
  • Vooruit-voorzitter Conner Rousseau bezoekt WATT Factory in Gent op 18 november om 12u.
  • Vlaams Minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) bezoekt de fabriek van Inex in Bavegem op 17 november om 13u30.
  • Vlaams parlementslid en schepen van Kruisem Robrecht Bothuyne (CD&V) bezoekt Maisonie in Oudenaarde op 18 november om 9u.
  • Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) bezoekt Beerselect in Sint-Denijs-Westrem op 18 november om 15u.
  • Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA) bezoekt Brouwerij Verhofstede in Sint-Niklaas op 18 november om 9u.

Oost-Vlaamse ondernemers vieren samen hun dag

In heel wat Oost-Vlaamse steden en gemeenten kunnen de ondernemers elkaar ontmoeten in een informele sfeer. De dag start in enkele gemeenten met een ondernemersontbijt, zoals in Lochristi, Oosteeklo of Ninove. 's Avonds wordt er goed genetwerkt op de vele afterworkmomenten, zoals die in Beveren of Dendermonde. Vaak is een inspirerende spreker te gast, zoals als ex-wereldkampioen cyclocross Sven Nys (in Laarne), viroloog Steven Van Gucht (in Denderleeuw), tweesterrenchef Michelin Michael Vrijmoed (in Deinze op 17/11).