Danny in De Zevende DagIn het Eén-programma 'De Zevende Dag' (op 6 februari 2022) uitte UNIZO-topman Danny Van Assche andermaal zijn bezorgdheid over de oplopende energiefactuur voor bedrijven. "De btw-verlaging op elektriciteit levert niets op voor onze ondernemingen. Terwijl ze straks misschien wel extra accijnzen moeten betalen om die btw-verlaging te compenseren. Er zou een uitzondering gelden voor bedrijven, maar daar kregen we nog geen uitsluitsel over."

 

Herbekijk hier de uitzending van De Zevende Dag op Eén, waarin Danny Van Assche ons standpunt vertolkt...

De regering bereikte begin februari een akkoord over een tijdelijke btw-verlaging en eenmalige premie om elektriciteitskosten bij de consument te beperken. UNIZO betreurt dat ondernemers uit de boot vallen voor steun, maar zijn wel opgelucht dat hun eis werd gevolgd om ondernemingen niet te laten meebetalen in de compenserende accijnsverhoging achteraf. Danny Van Assche legt uit: "We betreuren dat er niet tegemoet wordt gekomen aan de hoge energiefactuur voor zelfstandigen en KMO's. We maakten er de voorbije weken een punt van dat ondernemers ook niet het kind van de rekening mochten zijn door accijnsverhoging achteraf. Tevreden dat dat laatste inderdaad niet zal gebeuren." UNIZO kijkt naar de Vlaamse regering om haar duit in het zakje te doen door het verminderen van de openbare-dienstverplichtingen zodat ook de enorme energiekosten voor KMO’s getemperd kunnen worden.

De tijdelijke btw-verlaging kent volgens UNIZO één lichtpunt. Het feit dat door een verlaging op energiekost de index wat zal temperen, is goed nieuws voor de loonkosten in de toekomst. De ondernemersorganisatie roept de Vlaamse regering op om alsnog haar verantwoordelijkheid op te nemen door de aangerekende kosten van de openbare-dienstverplichtingen in de Vlaamse elektriciteitsdistibutienettarieven te doen dalen.

De regering besliste in een ander dossier om de bijzonder bijdrage sociale zekerheid te verminderen. "Dit heeft geen rechtstreeks gevolg voor onze ondernemers, maar dit past wel in een 'making work pay' beleid. Dat werknemers meer netto overhouden door deze maatregel zal het verschil tussen werken en niet werken vergroten en hopelijk het structureel personeelstekort verminderen", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.