"We zijn de eersten om te beamen dat de volksgezondheid primeert, maar niettemin komen deze maatregelen bijzonder hard binnen. We hebben in alle toonaarden een strengere handhaving bepleit van de bestaande maatregelen, eerder dan nog strengere maatregelen in te voeren. Maar het overlegcomité heeft duidelijk anders beslist. Onze gedachten gaan nu in het bijzonder naar de horeca die andermaal de deuren moet sluiten, en naar de eveneens bijzonder zwaar getroffen event-, beurzen- en kermisssector, die andermaal moeten inbinden, terwijl die nog maar op een fractie van hun capaciteit waren heropgestart. En dat zonder hard bewijs dat deze sectoren de motor zouden zijn van deze nieuwe corona-opstoot" zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, in een reactie op de zopas genomen strengere coronamaatregelen, na afloop van het overlegcomité.

"Het wordt nu wel duidelijk dat onze samenleving, onze economie en ondernemers nog geruime tijd gegijzeld zullen worden door dit virus, en dat er van een echte relance geen sprake kan zijn zolang op elke versoepeling telkens weer verstrengingen volgen", gaat Danny Van Assche verder. "Dit maakt het voor veel ondernemers haast onmogelijk om uit het dal te kruipen, zolang er geen vaccin is. We vinden het daarom bijzonder belangrijk en sterk van zowel de federale als Vlaamse overheid om een stevig pakket aan ondersteuningsmaatregelen te voorzien, zoals de federale verdubbeling van het overbruggingsrecht voor wie verplicht moet sluiten, de verlenging van uitstel en tijdelijke kwijschelding van rsz-bijdragen, naast de nieuwe invulling van het Vlaamse beschermingsmechanisme, waarbij bedrijven die minstens 60% omzetverlies boeken op steun kunnen rekenen ten belope van 10% van hun omzet. Daarbij bepleiten we wel een minimumbedrag in lijn met de eerdere hinderpremie, voor getroffen ondernemingen met kleinere omzetten. Alle voorziene steunmaatregelen, hoe ruim en goed bedoeld ook, blijven natuurlijk een schrale troost voor al die bedrijven die al maanden heel hard hun best doen om coronaveilig te kunnen en te blijven werken."

Opgelucht is UNIZO over de nieuwe regeling rond telewerk. "We zijn helemaal mee in het verhaal om telewerk als norm in te voeren voor bedrijven en functies waar het kan, maar zonder de initieel gevreesde honderd procentregel. Het is goed dat beperkte, goed georganiseerde terugkeermomenten, met inachtname van alle veiligheidsmaatregelen, mogelijk blijven waar dat belangrijk is voor de onderneming en bedrijfsvoering. Cruciaal in dit verband is dat ook de scholen maximaal open blijven, toch zeker in de lagere graden, zodat telewerk ook effectief werkbaar is voor ouders van jonge kinderen."

Danny Van Assche roept tot slot iedereen op om onze ondernemers, in het bijzonder die uit de meest getroffen sectoren, te blijven steunen. "Maar de eerste en meest doorslaggevende manier om onze bedrijven en economie te redden, is het strikt naleven van alle veiligheidsmaatregelen."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
M 0478/22 37 51 – E filip.horemans@unizo.be