Vandaag stelde de ‘Toekomstgroep Kinderopvang’ op het slotevent haar toekomstplan voor de Vlaamse Kinderopvang voor. Ook UNIZO ondertekent de slotverklaring waarin enkele belangrijke beleidsvoorstellen worden gedaan. “Voldoende kwalitatieve, flexibele en betaalbare kinderopvang is cruciaal voor de arbeidsmarkt, de samenleving en de gezinnen”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “We bevestigen vandaag onze formele steun voor de algemene doelstellingen van de Toekomstwerf en de grote lijnen van het eindrapport.” 

Het initiatief voor de werkzaamheden van de Toekomstwerf werd genomen door de minister van Welzijn, met als opdracht om op basis van het decreet kinderopvang uit 2012 de concepttekst "Visie voor toekomst Kinderopvang" om te zetten in concrete beleidsvoorstellen. Deze beleidsvoorstellen werden gebundeld in het document “Een toekomstplan voor de Vlaamse Kinderopvang”.  

“Het is zeer positief dat pedagogische kwaliteit een centraal uitgangspunt is”, zegt Danny Van Assche. “Het belang van een verbeterde ondersteuning, begeleiding en omkadering voor alle medewerkers in de kinderopvang, ongeacht hun statuut, is daarbij een essentieel element. Daarnaast steunen wij volledig het pleidooi voor een gelijke en meer eerlijke subsidieverdeling, waardoor elk opvanginitiatief financiële stabiliteit krijgt om kwalitatieve ondersteuning te bieden.” 

UNIZO staat volop achter de vraag naar meer toegankelijke, betaalbare en flexibele opvang voor elk gezin. In deze periode van krapte op de arbeidsmarkt is kinderopvang immers cruciaal om de niet-actieve ouders te verleiden om te gaan werken.  Een kind mag niet duurder zijn voor een werkende dan voor een niet-werkende ouder.  Er moet daarom niet alleen voldoende aanbod zijn, maar ook veel meer tijdens weekends en avonden, wanneer vele ouders aan het werk zijn.


Vrijheid van ondernemerschap

Maar de ondernemersorganisatie maakt wel enkele kanttekeningen. “De vrijheid van ondernemerschap is essentieel”, benadrukt Danny Van Assche. “Daarom zijn we gekant tegen een harde verplichting voor elk kinderdagverblijf om over te stappen naar het inkomensgerelateerd subsidiesysteem zoals wordt voorgesteld in het rapport. Deze verplichting beperkt de vrijheid van ondernemerschap en kan innovatie en diversiteit in het opvanglandschap belemmeren. Ondernemers moeten zelf de vrijheid behouden om de arbeidsrelatie vorm te geven, zonder dat er verplichtingen worden opgelegd die indruisen tegen dit principe. Ook flexibiliteit in arbeidsrelaties is van groot belang om een gezonde en dynamische kinderopvangsector te behouden.” 

UNIZO vraagt daarnaast om aandacht te hebben voor de kleine organisaties en zelfstandigen in de kinderopvangsector. Zij zijn noodzakelijk om voldoende kwalitatieve, flexibele (buiten de klassieke werkuren) en betaalbare kinderopvang te waarborgen.

Danny Van Assche: “Zeker nu de ratio kind per kinderbegeleider zal verlagen moeten zelfstandige ondernemers en andere opvanginitiatieven elkaar (nog meer) aanvullen om de vraag aan kinderopvang te kunnen beantwoorden. Er is immers méér aanbod nodig.  Kleine organisaties moeten dezelfde kansen krijgen als grote organisaties om te innoveren en te groeien, zonder belemmerd te worden door onnodige beperkingen, administratieve lasten of subsidies die niet afgestemd zijn op het divers landschap in de kinderopvang.”

Nuttig voor jou