Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers voor elke dag dat ze hun werknemers in tijdelijke werkloosheid plaatsen een extra toeslag betalen van 5 euro per dag. Dit bijkomend werkgeverssupplement komt bovenop andere toeslagen die nu al nationaal of sectoraal bestaan. Door een amendementswijziging die gisteren nog kort voor de inwerkingtreding op 1 januari werd gestemd, geldt de toeslag voor álle sectoren, ook daar waar nu al een hoge bijdrage van toepassing is zoals in de bouw of de elektrosector. “Dit is een pure kostenstijging op kap van de werkgevers”, reageert UNIZO-topman Danny Van Assche furieus. “Wat het extra schandelijk maakt is dat deze toeslag er gekomen is om de verlaging van de werkloosheidsuitkering van 65% naar 60% te compenseren. Maar dat KB blijft wel achterwege.” 

Een ijskoude douche voor vele sectoren, zo noemt Danny Van Assche de nieuwe toeslag. “Men vindt weer een nieuwe kost uit, en beslist vlugvlug dat deze bovenop de reeds bestaande toeslagen moet worden betaald. In de bijvoorbeeld de elektrosector betaalt men nu al een forfaitaire kost van 13,66 euro per dag tijdelijke werkloosheid, in de bouw is dat tussen de 6 en de 11 euro. Dit extra werkgeverssupplement van 5 euro zal betaald worden aan de werknemer door ofwel zijn werkgever ofwel het fonds voor bestaanszekerheid wanneer dit op sectoraal niveau zou worden voorzien door een algemeen verbindend verklaarde cao. Het is ook hier dat het schoentje extra wringt. Tot voor kort gingen heel wat sectoren er verkeerdelijk van uit dat zij al voldoende toeslag betaalden. Nu de sectorale onderhandelingen in de meeste sectoren net zijn afgerond, lapt de overheid deze toeslag erbij.  De ondernemers worden hier koud gepakt door onze regering.” 

De sectoren reageren furieus op deze kostenstijging. “De bouwsector zit al in zwaar weer. Ondernemers hebben af te rekenen met een grote stijging van de loonkosten en de materiaalprijzen plus slabakkende orderboeken. En nu schuift de overheid nog een deel van haar verplichtingen door naar de werkgevers. Onverantwoord!”, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.

Ook bij Nelectra, federatie van de elektrosector, is er onbegrip. “De loonkosten in België zijn één van de hoogste van Europa en stijgen ook nog altijd sneller dan in onze buurlanden. Elke kost die daar nog eens bovenop komt is dan ook nefast voor onze economie en brengt de concurrentiepositie van onze elektrobedrijven nog meer in het gedrang", stelt Viviane Camphyn

Het doel van deze extra bijdrage is om een verlaging van de werkloosheidsuitkering van 65% naar 60% te compenseren. Dat laatste werd beslist tijdens de budgettaire besprekingen, maar tot op heden is deze beslissing nog steeds niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. 

Danny Van Assche: “De  toeslag van 5 euro per persoon per dag is er vanaf 1 januari, maar van het KB dat de verlaging van de werkloosheidsuitkering moet regelen is nog geen spoor. Het is nog niet voldoende dat de overheid hun besparing doorrekent naar de ondernemers, ze komen zelf hun engagementen niet eens na."
Vorig jaar waren er in ons land 11.480.998 vergoede dagen tijdelijke werkloosheid.