De Vlaamse regering keurde zonet de maatregelen goed om bedrijven die worden geconfronteerd met stijgende energie-uitgaven ten gevolge van de Russische agressie tegen Oekraïne te helpen. UNIZO is tevreden dat de steunmaatregelen ook van toepassing zijn voor zelfstandigen en kmo’s en vraagt een snelle en efficiënte afhandeling van de dossiers. 

UNIZO drong eerder dit jaar meermaals aan om een systeem van gerichte steun voor bedrijven in moeilijkheden uit te werken, op basis van het Europese steunkader. De Vlaamse regering kondigde in de Septemberverklaring al aan dat er maatregelen zouden komen. Na advies van de Europese Commissie zijn deze nu ook definitief goedgekeurd. 
 

Ook voor zelfstandigen en kmo’s

“Op onze vraag is de steun ook toegankelijk voor kmo’s en zelfstandigen”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “De aanvankelijk zeer strikte en strenge voorwaarden hebben we kunnen bijsturen. Om gebruik te maken van de ondersteuning moet de onderneming wel een operationeel verlies lijden in het vierde kwartaal van 2022 omwille van hoge energiekosten.  Zo werd de initieel hoge minimumkost voor gas en elektriciteit in 2021 bijvoorbeeld op vraag van UNIZO bijgestuurd naar een lager bedrag. In de huidige regeling moeten bedrijven minstens 7.500 euro aan kosten voor gas of elektriciteit hebben in 2021. Zo kunnen veel meer kmo’s ook van de steun gebruik maken.” 

De hoge energiefactuur is hiermee niet opgelost, maar het betekent wel een ondersteuning voor vele ondernemers. UNIZO vraagt om de dossiers met spoed te behandelen. Gezien enkel ondernemers die een operationeel verlies hebben op het ondersteuningsmechanisme beroep kunnen doen, zal de nood telkens zeer hoog zijn. 

“We vragen om zeer snel op te volgen en rekenen erop dat kmo’s niet oplopen tegen administratieve barrières. Bij mogelijke problemen moet snel worden bijgestuurd”, aldus Danny Van Assche.
 

Wat betekent deze steun concreet?

UNIZO maakte de berekening specifiek voor twee kmo’s. Een supermarkt die in het vierde kwartaal van 2022 25.289 euro elektriciteits- en aardgaskost per maand betaalt en in 2021 een veel lagere maandelijkse kost had van 5.827 euro, komt in aanmerking voor een maximale steun van 2.386 euro per maand, of maximaal  7.158 euro voor het vierde kwartaal van 2022. 

Een bakkerij met 7.377 euro elektriciteits- en aardgaskost per maand in het vierde kwartaal van 2022, en in 2021 een maandelijkse factuur had van 2.538 euro komt in aanmerking voor een maximale steun van 402 euro per maand, of maximaal 1.208 euro voor het vierde kwartaal van 2022. 

Deze steun wordt telkens wel beperkt tot 80 procent van het operationeel verlies en de hoeveelheden om de meerkost te berekenen moeten beperkt worden tot 70 procent van het verbruik in dezelfde maand in 2021 waardoor de steun wat lager kan uitvallen.