Met de stemming in de plenaire maakte het federaal parlement de cashverplichting gisterenavond een feit. UNIZO reageert teleurgesteld. “De overheid wil een probleem oplossen dat er geen is en pest met deze maatregel de kleine minderheid van de ondernemers die volledig digitaal werkt. We rekenen er wel op dat nu ook alle overheidsdiensten cash zullen aanvaarden", zegt UNIZO-topman Danny Van Assche.

Op voorstel van minister Dermagne zullen alle handelaars verplicht cash moeten aanvaarden. De wetgeving werd vandaag goedgekeurd in het parlement, en moet nu nog in het Staatsblad verschijnen vooraleer ze van kracht gaat. UNIZO was sterk gekant tegen deze regelgeving. “Niet omdat we tegen cash zijn, maar omdat we vinden dat de keuzevrijheid bij de handelaar moet liggen", zegt Danny Van Assche.  "De 6% van de ondernemers die nu cashloos werkt, omdat hun klanten simpelweg geen cash vragen, moet zich aanpassen. Weeral extra regelgeving die geld en tijd kost, terwijl het voor de betrokkenen perfect verliep zonder cash.” 

UNIZO rekent erop dat ook alle overheidsdiensten nu cash zullen aanvaarden. “Op dit moment is er een resem aan voorbeelden van overheden die enkel digitaal werken: gemeentehuizen, bibliotheken, containerparken, De Lijn en de NMBS, zwembaden… Ook zij moeten zich nu op zeer korte termijn aanpassen en terug een cashsysteem implementeren", duidt Danny Van Assche. "Ik denk dat de federale parlementsleden de gevolgen van deze verplichting volledig verkeerd hebben ingeschat. We nemen er gif op in dat handelaars controles en sancties zullen krijgen, we mogen maar hopen dat hetzelfde geldt voor de overheidsdiensten. Want in tegenstelling tot bij handelaars, is er bij de overheid geen vrije markt en kan de burger niet kiezen waar hij wel of niet gaat.”

UNIZO is niet tegen cash, maar wel tegen de verplichting voor ondernemers die nu wordt opgelegd. Dat legde Danny Van Assche uit aan VRT NWS.

Nuttig voor jou