UNIZO verkoos de firma Deprez uit Kortemark zonet tot nationale "KMO van het Jaar". Het familiebedrijf is actief in de sector van de machineconstructie en een specialist op het vlak van interne transportsystemen en opslag van goederen. De West-Vlaamse kandidaat haalde het in de eindronde  op vier andere sterke provinciale kandidaten: Sylvester Productions  (Vlaams-Brabant), Huurland (Oost-Vlaanderen), Fietsen De Geus (Antwerpen) en Fruitsnacks (Limburg). Vader en zoon Deprez ontvingen de award die bij de titel hoort tijdens het UNIZO Topseminar in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. 

Met de jaarlijkse verkiezing van de 'KMO van het Jaar' wil UNIZO de waarde van lokaal verankerde kmo's voor onze economie en welvaart benadrukken. De verkiezing is tegelijk een gelegenheid om trots uit te pakken met de grote variatie aan straffe 'self made' bedrijven, in diverse sectoren en met uiteenlopende activiteiten, die onze economie rijk is.

“Het zijn vaak de grote spelers die in de kijker staan. Maar er zijn veel lokale kmo's die ook op internationaal vlak uitblinken in innovatiekracht en toegevoegde waarde. Met dit initiatief brengen we deze parels onder de aandacht. De kmo’s zijn en blijven de motor van onze economie. Zij zorgen in ons land voor 2 miljoen arbeidsplaatsen in de private sector en creëren jaarlijks 147,2 miljard euro aan toegevoegde waarde. Dat is maar liefst 65% van de totale tewerkstelling in de privésector en 61% van de toegevoegde waardecreatie”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche

Winnaar Johan Deprez stampte samen met zijn vrouw in 1984 het bedrijf uit de grond. In 2017 werd verhuisd van Ichtegem naar een grotere site in Kortemark. Deprez ontwerpt en produceert machines en installaties, volledig aangepast aan de noden van de klant.  Ze zijn actief in drie sectoren: bulkgoederen, voeding en recyclage en zetten ideeën en vragen om naar realistische, duurzame en praktische productieprocessen. Intussen telt Deprez 80 medewerkers en worden de machines wereldwijd geleverd. 

Zaakvoerder Johan Deprez: “Onze sterkte is maatwerk, van ontwerp tot uitvoering. We bouwen zowel kleine machines als zeer grote installaties. De taak van onze ingenieurs is steeds om voor de klant het optimale gebruiksgemak te bekomen, mét de beste energie-efficiëntie. Sinds enkele jaren is ook zoon Jeroen actief in het bedrijf, en is de opvolging verzekerd." 

Een expertenjury beoordeelde alle kandidaten op belangrijke ondernemersthema’s. Deprez sprong eruit wegens hun duurzame aanpak en het grote innovatiegehalte de voorbije jaren. Met de medewerking van twintig ingenieurs beschikken ze inmiddels over vier octrooien wat hen wereldwijde bekendheid geeft. Ook qua maatschappelijk engagement en financiële gezondheid onderscheidt het bedrijf zich.  Bovendien is het een echt familiebedrijf, mét internationale allure: Deprez levert oplossingen in twaalf landen, waaronder Australië en Canada.

UNIZO organiseert de wedstrijd ‘KMO van het Jaar’ samen met haar partners Liantis, KBC, Proximus, PMVz en SBB.

Info: Deprez: Handling Solutions & Construct
Praktisch: Als journalist ontvangt u op eenvoudig verzoek foto's van de award-uitreiking, in hoge resolutie.

Voor meer details en interviews,  contacteer UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts,
M 0479/ 732 893 - E gerrit.budts@unizo.be