"Alweer een stap dichter bij de normaliteit", reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, tevreden, nu het Overlegcomité de al eerder aangekondigde versoepelingen en heropeningen op 9 juni bevestigt, op basis van de gunstige coronacijfers. "We wensen alle betrokken ondernemers - fotografen, foorkramers, organisatoren van handelsbeurzen, uitbaters van fitnesscentra, feestzalen, evenementenhallen, indoor recreatiebedrijven, casino's,  wedkantoren, bioscopen, publieke sauna's, dienstverleners aan huis, indoor skipistes tot en met indoor horecazaken - heel veel succes bij hun heropstart."

Voor UNIZO komt het er nu in de eerste plaats op aan dat het Ministerieel Besluit en de verduidelijkende FAQ zo snel mogelijk worden gepubliceerd, zodat ondernemers niet tot op het laatste moment in onzekerheid blijven over de exacte spelregels voor hun heropstart. "Goed dat alvast de twijfel werd weggenomen over de voorwaarden en regels voor reizen en over het algemeen geldende sluitingsuur in de horeca zowel binnen als buiten."

UNIZO kijkt intussen alweer uit naar het Overlegcomité van 11 juni, met het oog op de fase vanaf 1 juli. "Gezien de verdere daling van het aantal coronabesmettingen rekenen we daar op verdere versoepelingen in die sectoren die momenteel nog aan een reeks beperkingen onderworpen zijn", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. "Die beperkingen wegen immers zwaar op hun rendabiliteit. Denk maar aan de evenementensector, de feestzalen en cateraars, taxi- en autocarsector... tot en met de retail."

Daarbij aansluitend benadrukt UNIZO het belang van meer gedetailleerde duidelijkheid over de evolutie van de te volgen protocollen op langere termijn. "Ondernemers en sectoren willen zich niet alleen voorbereiden op komende zomer maar ook op het verdere najaar", benadrukt Danny Van Assche. "Met het huidige verloop van de vaccinatiecampagne en de gunstige resultaten daarvan moet het mogelijk zijn om daar klare wijn over te schenken."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be