UNIZO verwelkomt de initiatieven van Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits en Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen. Dat zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.

"Hoewel  de jobbonus niet onze eerste keuze was als instrument om werken aantrekkelijker te maken dan niet werken, erkennen we wel de gunstige impact die hij op dit vlak kan hebben. En elke stap vooruit is hier welkom", erkent hij. "Ook de jobbonus voor werknemers met een laag inkomen die een zaak willen starten, kan op onze goedkeuring rekenen. Zo is de jobbonus ook een 'startbonus' die tot meer ondernemerschap kan leiden. Evenals de transitiepremie, waarvan de recente uitbreiding in volle COVID-periode nu structureel wordt gemaakt." UNIZO vindt het wel vreemd dat er intussen wordt bespaard op de doelgroepkortingen voor oudere, actieve werknemers, terwijl het net cruciaal is om mensen langer aan het werk te houden.

Ondanks deze stappen in de goede richting zullen er nog bijkomende maatregelen nodig zijn, benadrukt UNIZO. "Het principe van de wortel is goed, maar daar naast is er ook nog de stok", zegt Danny Van Assche daarover. "Om het aanbod aan arbeidskrachten op te krikken moet er meer werk worden gemaakt van een doorstastender activeringsbeleid, ten aanzien van werkzoekenden, maar ook ten aanzien van groepen in de samenleving die momenteel niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Ook inspanningen op vlak van opleidingen en arbeidsmobiliteit zijn hierbij cruciaal."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be