Wat muzikanten doen op een feest, dat doen lokale handelaars in de winkelstraat: ze zorgen voor ambiance, voor gezelligheid, voor een goed gevoel... en voor goesting om te blijven. "Onze lokale handel is als muziek voor de winkelstraat en dat illustreren we - letterlijk - met ons Winkelhierlied 'Goeiedag Dankuwel en Tot Ziens'", zegt Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. Miguel Wiels tekende voor de melodie, Phile Bokken/Sonhouse voor de productie, en Ronny Mosuse voor de tekst en zang. Met de lancering van het Winkelhierlied zet UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel een nieuwe stap in haar Winkelhiercampagne, die een goeie twee jaar geleden begon, om het belang van lokaal kopen voor onze economie en samenleving te benadrukken. Het lied geldt tegelijk als bedanking voor al die consumenten die de afgelopen periode trouw zijn blijven winkelhieren. "Tijdens de coronacrisis is pas echt duidelijk geworden hoe belangrijk onze lokale handelaars zijn. Veel consumenten hebben toen de reflex gehad om bewust lokaal te gaan kopen, ook online. Die goede gewoonte mogen we nu, na de lockdownperiodes, niet kwijtspelen."

De lancering van het Winkelhierlied gebeurde vanmorgen gelijktijdig in elke Vlaamse provincie waarbij de liedtekst op verschillende etalages in de betrokken handelskernen werd aangebracht door lokale artiesten. In onze regio zorgde Roeland Holemans voor versierde etalages in het Aarschotse straatbeeld. Het Winkelhierlied zelf als de communicatie er omheen zullen vanaf nu overal prominent aanwezig zijn. Niet alleen op de radio en op diverse streamingplatforms (Spotify, YouTube, Apple Music, Deezer...), mét videoclip, maar ook en vooral in de winkelstraten zelf. Posters en wobblers in tal van winkels, met een visual en het refrein, plus een QR-code richting streamingplatforms leiden de shoppers tot bij het Winkelhierlied. Het lied zal daarnaast ook regelmatig worden gespeeld in winkelstraten en individuele handelszaken.

"Met ons Winkelhierlied willen we een positieve, vrolijke campagne lanceren ter promotie van onze lokale handelaars", verduidelijkt Elke Tielemans. "We willen consumenten tonen dat winkelhieren loont en een rechtstreekse bijdrage levert aan onze lokale economie. Elke euro die lokaal wordt besteed (ook in lokale webshops), vloeit op de één of andere manier terug naar onze samenleving.”

Uiteraard beperkt de UNIZO-boodschap zich niet alleen tot dit lied. In een uitgebreide Visietekst wil UNIZO de toekomst van de zelfstandige handel prominenter dan ooit op de agenda plaatsen als een urgente opgave, voor de handelaars zelf, maar ook voor steden en gemeenten en beleidsmakers op regionaal en federaal niveau.  Ook de zelfstandige webshops moeten kunnen rekenen op eerlijke concurrentiekansen ten aanzien van grote buitenlandse webshops. In haar Visietekst bepleit UNIZO in dit verband onder meer een gelijk fiscaal speelveld en een verbod op gratis retourzendingen, die vloeken met elke normale economische en ecologische logica en daardoor onhoudbaar zijn.

 “De tekst bevat een aantal nuttige tips om in de praktijk effectief het verschil te kunnen maken. Hoe kunnen handelaars inspelen op het veranderend consumentengedrag? Hoe kunnen ze zich blijven onderscheiden van internationale giganten? Maar het bevat ook aanbevelingen voor steden en gemeenten en beleidsmakers.” duidt Elke Tielemans.

In een recente UNIZO-enquête, die door 1.100 respondenten werd ingevuld, geven 6 op 10 zelfstandige handelaars aan dat ze de concurrentie van grote internationale webshops als de grootste bedreiging zien voor hun activiteiten.

Bemoedigend zijn intussen een aantal resultaten uit de recente consumentenenquête naar aanleiding van het Weekend van de Klant (eerste weekend oktober). Enkele cijfers:

  • 63% van de ondervraagde consumenten vindt het belangrijk om te kopen bij winkels van Belgische oorsprong (fysiek)
  • 67% koopt sinds corona meer bewust lokaal (in de eigen buurt).
  • 59% let op de herkomst van de producten die hij/zij koopt
  • 46% is bereid iets meer te betalen bij een winkel van Belgische oorsprong
  • 41% zegt online bewust op zoek te gaan naar Belgische/lokale handelaars

"Uit die cijfers blijkt dat de “Winkelhierreflex” wel degelijk bestaat.”, besluit Elke Tielemans, "Alleen moeten we die reflex nog meer stimuleren en cultiveren, om de jaarlijkse koopvlucht voor zowat 8 miljard aan consumentengoederen in het buitenland te minderen. Als we blijven in het buitenland kopen, creëren we een gigantisch probleem voor onze lokale handel en bij uitbreiding voor onze ganse economie en samenleving. Dus laat ons samen massaal het Winkelhierlied zingen, en er ook naar handelen."

Info:

Beluister hier het Winkelhierlied van UNIZO, gezongen door Ronny Mosuse...
Download hier de etalageposter van de Winkelhiercampagne...
Download hier de afbeelding van een etalage met daarop de tekst van het Winkelhierlied...
Downoad hier de UNIZO-Visietekst voor de handel...

Meer weten? Contacteer Liedewij Verbiest
M 0471/724157 - E liedewij.verbiest@unizo.be