UNIZO reageert in eerste instantie positief op de omzetting van de Omnibusrichtlijn. Naar aanleiding van de eerdere communicatie van Staatssecretaris voor Consumentenbescherming, Eva De Bleeker, ziet de ondernemersorganisatie verschillende voordelen, maar waarschuwt ook voor verwarring voor winkelier en consument in de praktijk. De Omnibusrichtlijn stelt dat als er een korting wordt gegeven, de laagste prijs van de voorgaande dertig dagen als referentieprijs wordt gesteld. "Eerlijke concurrentie moet steeds het uitgangspunt zijn in onze economie. Door een regelgeving op poten te zetten die een transparante prijsaanduiding nastreeft, zal het gelijke speelveld voor alle winkels worden versterkt. Goed voor de lokale winkelier én de consument", stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Wel vragen we dat bijkomende administratie voor de handelaar wordt vermeden én dat absurde situaties in de praktijk worden opgenomen als uitzondering." De ondernemersorganisatie vraagt snel duidelijkheid zodat ondernemers zich tijdig kunnen aanpassen.

UNIZO vraagt dat bijvoorbeeld een eenmalige korting op een braderij een week voor een aangekondigde kortingsperiode niet wordt meegerekend in de referentieperiode. Gezien het eenmalige karakter kan dit niet als regel worden gezien en zou dit leiden tot veel onduidelijkheid. UNIZO: "Alle prijsaanduidingen moeten correct gebeuren en een malafide prijsverhoging om de korting hoger te doen lijken is natuurlijk uit den boze. Maar de slinger mag niet doorslaan. Als er een mooie korting gegeven wordt, moet deze ook naar waarde weergegeven worden ten opzichte van de altijd gehanteerde prijs, zonder de braderijprijs te moeten opgeven en de korting lager te laten lijken dan ze in feite is." 

Om het gelijke speelveld te creëren tussen alle winkeliers staat UNIZO achter een implementatie van dergelijke wetgeving, mits er rekening gehouden worden met deze uitzonderlijke situaties. Daarnaast pleit UNIZO voor correcte controles en handhaving zodat ons uniek Belgisch winkellandschap haar sterk vertakte karakter kan behouden in de toekomst.