UNIZO heeft hard op de noodzaak gehamerd en nu is de (principiële) beslissing genomen: het federale waarborgmechanisme voor kredieten van banken aan kmo's wordt alvast verlengd tot eind dit jaar. "We zijn erg tevreden en opgelucht nu de eerdere, naderende einddatum voor het toekennen van deze kredieten - 30 juni - door de ministerraad wordt verschoven naar 31 december, op voorstel van minister van Financiën, Vincent Van Peteghem", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Deze crisis zal binnen dit en een maand immers niet plots voorbij zijn. Veel van onze getroffen bedrijven hebben nog volop extra financiële zuurstof nodig om te overleven."

Om de kredietverlening aan kmo's te ondersteunen werkte de federale regering een waarborgmechanisme uit, in overleg met de banken. Voor dit onderdeel van de zogenaamde 'bazooka' werd 10 miljard euro opzijgezet. De regeling laat kmo's toe om overbruggingskredieten aan te gaan met een looptijd tussen 1 en maximum 5 jaar, waarbij de overheid 80% van het risico dekt. Tegenover die waarborg staat dat de bank een maximale intresvoet mag hanteren van 2% voor leningen tot 3 jaar en 2,5% voor leningen tot 5 jaar. Daar bovenop komt nog een jaarlijkse premie van respectievelijk 0,5% (voor leningen tot 3 jaar) of 1% (voor leningen tot 5 jaar).

UNIZO roept de banken op om kmo's zo goed mogelijk financieel te ondersteunen en om daarbij gebruik te maken van de verschillende overheidsinstrumenten, waaronder deze overbruggingskredieten. "De toegang tot voldoende financiering om deze crisis door te komen moet nu meer dan ooit betaalbaar blijven voor onze bedrijven", besluit Danny Van Assche.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be