"Voor bepaalde bedrijven en sectoren gaat dit laatste duwtje in de rug het fundamentele verschil maken."

UNIZO reageert uiterst tevreden nu de regering alsnog gehoor blijkt te geven aan de herhaalde UNIZO-oproep om de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en het enkel overbruggingsrecht nog met één kwartaal te verlengen voor wie het echt nodig heeft, in plaats van ze nu abrupt voor iedereen stop te zetten. Het is belangrijk dat dit nu zo snel mogelijk geformaliseerd wordt. Ondernemers moeten snel duidelijkheid krijgen waar ze aan toe zijn.

"Een aantal sectoren en bedrijven hebben nog maar net groen licht gekregen om herop te starten, zoals bijvoorbeeld de dancings, of draaien door de impact van de crisis nog aanzienlijk lagere omzetten. Voor hen kan net dit extra kwartaal ondersteuning het verschil maken", argumenteert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. UNIZO kan leven met de verstrenging van het toekenningscriterium voor de toekenning van het enkel overbruggingsrecht - minstens 65% omzetverlies in plaats van de oorspronkelijke 40% - "al vinden we de keuze voor 65% en niet 60%, naar analogie met het Vlaams Beschermingsmechanisme een beetje apart. Een gelijklopend criterium had het wat eenvoudiger gehouden."

Intussen kan ook het opnieuw 'ontdooien' van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen op applaus van UNIZO rekenen. "Zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt alsmaar nijpender wordt, is elke incentive om mensen zo snel mogelijk weer naar de arbeidsmarkt toe te leiden welkom."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be