"Nu we in Vlaanderen aan een vaccinatiegraad zitten van 90% bij de volwassen bevolking wordt het hoog tijd om verschillende nog bestaande covid-maatregelen af te schaffen." Dat zegt Danny Van Asshe, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Het schrappen van de mondmaskerplicht in winkels en toonzalen is daarbij een evidente maatregel die we ook meteen doorgetrokken willen zien naar de niet-medische contactberoepen, zoals kapperszaken, beauty-salons..., en andere ondernemingen, waaronder bijvoorbeeld bowlingzalen en fitnesszaken."

Maar UNIZO bepleit niet alleen de afschaffing van de mondmaskerplicht. Ook de 1,5m-afstandsregel kan volgens UNIZO op de schop, evenals de regel om afspraken bij niet-medische contactberoepen zo kort mogelijk te houden en tussen elke afspraak 10 minuten verluchtingstijd in te plannen."Dat zijn allemaal beperkingen die verdedigbaar waren in de pre-vaccinatietijd. Maar nu we allemaal de kans hebben gekregen om ons te laten vaccineren en een overgrote meerderheid daar ook gebruik van heeft gemaakt, wordt het tijd om daar een punt achter te zetten en terug te keren naar de normale situatie.", aldus nog Danny Van Assche van UNIZO. "Volgens diezelfde logica moeten ook de beperkingen op duobehandelingen, waarbij twee beroepsbeoefenaars zich over eenzelfde klant ontfermen, opnieuw verlaten worden. En geheel in diezelfde lijn moeten ook beperkingen als social distancing en eenrichtingsverkeer voor markten en attracties op kermissen terug naar af, samen met het horecaprotocol voor eten op diezelfde markten en kermissen."

UNIZO vraagt tot slot - opnieuw - gelijke regels voor gelijkaardige bedrijven of activiteiten. "Zo moeten onze fitness- en andere sportzeken een CO2-meter plaatsen, terwijl sportzalen bij 900 ppm enkel bijkomende verluchtingsmaatregelen (deuren en ramen open...) moeten nemen", geeft Danny Van Assche als voorbeeld van zo'n ongelijke behandeling.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be