UNIZO ziet het licht aan het eind van de tunnel branden, nu er effectief een gedetailleerd exitplan op tafel ligt met concrete data voor een reeks belangrijke extra versoepelingen tijdens de komende maanden. Met uitzicht op een volledige heropstart van onze economie tegen 1 september. "De relance kan nu echt van start gaan", aldus een tevreden Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.

"We hebben hier hard op aangedrongen, zeker nu de vaccinatiecampagne op volle toeren draait. En het licht aan het eind van de tunnel waar veel bedrijven en sectoren al zo lang op wachten, komt nu echt wel in zicht", gaat Danny Van Assche van UNIZO verder. "Fitnesscentra, eventbedrijven, markten, kermissen en braderijen, indoor horeca en recreatieactiviteiten... iedereen krijgt nu een concrete heropstartdatum, zonder nodeloos verder uitstel. Ook de toeristische sector krijgt een perspectief door het coronapaspoort. Daarnaast zullen ook alle dienstverleners, zoals schoonheidsspecialisten, fotografen, cateraars... aan huis mogen komen."

"Onze ondernemers kunnen zich opnieuw voorbereiden, plannen maken... Ook op langere termijn - een belangrijke UNIZO-eis - nu ze duidelijk weten dat vanaf 1 september opnieuw alles mogelijk wordt. Beursorganisatoren, bedrijven uit de huwelijkssector... kunnen zich nu volop toeleggen op hun programmatie van dit najaar. Ondanks het zware weer waar ze momenteel nog in zitten, is dat toch een enorme opsteker. Iets om zich aan op te trekken."

Ook het uitzicht op geleidelijke terugkeermomenten voor telewerkers naar de werkvloer is voor UNIZO en veel ondernemers een opsteker. Erg belangrijk voor UNIZO is dat daarbij bijzondere aandacht gaat naar een werkbaar stappenplan voor kmo's.

"Uiteraard betekent de volledige heropstart van onze economie in september nog lang niet dat iedereen op dat ogenblik ook meteen uit de problemen is", tempert Danny Van Assche enigszins de vreugde. "Daarom moeten verschillende steunmaatregelen tot eind dit jaar worden verlengd. Goed nieuws in dat verband is dat er intussen vanuit de federale regering alvast een principiële goedkeuring kwam voor de verlenging van de waarborgregeling voor overbruggingskredieten aan kmo's. Maar dat geldt bijvoorbeeld nog niet voor de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en het Vlaams Beschermingsmechanisme en een aantal Brusselse maatregelen, waarvan we ook nadrukkelijk de verlenging hebben gevraagd."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be