Van alle zelfstandigen die momenteel nog geen COVID-vaccin ontvingen, zegt maar liefst 94% zich meteen te laten vaccineren van zodra ze daartoe de uitnodiging krijgen. Amper 6% reageert terughoudend. Dat blijkt uit een beknopte UNIZO-bevraging daarover.

Deze score is bijzonder hoog, zeker als je ze plaatst tegenover de vaccinatiebereidheid bij de algemene bevolking die volgens de Motivatiebarometer van de UGent op 'slechts' 75% ligt. In de UGent-barometer geeft 25% van de ondervraagden aan zich niet te zullen laten vaccineren.

Intussen groeit ook bij virologen de overtuiging dat een vaccinatiegraad van 90% - tegenover de initieel vooropgestelde 70% - aangewezen is om de pandemie maximaal onder controle te houden, rekening houdend met de nieuwe varianten van het virus die momenteel de ronde doen. Een vaccinatiegraad van 90% is intussen praktisch en logistiek ook perfect haalbaar nu de vaccinatiecentra op volle toeren draaien om de bevolking in sneltempo in te enten. Alleen zal er bij een deel van de bevolking nog extra overtuigingskracht aan te pas komen.

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO: "Onze ervaringen van het afgelopen anderhalf jaar hebben aangetoond dat vaccinatie de enige manier is om deze pandemie duurzaam onder controle te krijgen. Onze economie, onze ondernemers en hun medewerkers, en onze samenleving in het algemeen kunnen maar rechtveren wanneer het virus wordt platgevaccineerd. Slechts weinigen hebben dat beter begrepen dan onze zelfstandigen, waarvan velen al anderhalf jaar vechten om hun levenswerk overeind te houden. Vanuit UNIZO roepen we iedereen op, ook werknemers, om het voorbeeld van onze zelfstandigen te volgen en samen de vaccinatiegraad tot boven de 90% op te krikken, in eigen belang en uit solidariteit. Samen kunnen we het virus crushen."

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be