Gent, 1 april 2022 –Met het authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’ (HIB) wil UNIZO het ambacht op een positieve manier in de kijker zetten. De HIB-community mag sinds eind maart vier nieuwe leden verwelkomen. Het gaat om ATELJe uit Eke, Maisonie uit Oudenaarde, La Confiance uit Dendermonde en Degomeat uit Aalst.

Meubelontwerper Elliott Goossens van ATELJe uit Eke maakt meubels op maat, staat in voor interieurafwerking van totaalconcepten of architectuuropdrachten, zowel binnen als buiten. Bij ATELJe staan een persoonlijke aanpak en maatwerk centraal.

Maisonie uit Oudenaarde heeft producten om van te snoepen. Nathalie Van Der Straeten en Tom Blockeel maken samen met hun team ambachtelijke desserts onder private label of eigen merk. Ze vertrekken daarvoor steeds van kwaliteitsvolle ingrediënten en met een pure en homemade smaak als resultaat.

La Confiance uit Dendermonde pakt uit met artisanale speculoos. Leo Borms baseert zich op een familierecept uit 1924 en gebruikt hiervoor biologische ingrediënten. Onderscheidend is vooral dat La Confiance een eigen logistieke keten heeft uitgebouwd en nauwe banden heeft met drie boeren. Ze kunnen garanderen dat de tarwe steeds van boer Thibault afkomstig is, de hazelnoten van boer Federico en de cacao van boer José.

Degomeat uit Aalst is een bedrijf gespecialiseerd in diepgevroren, verse, natuurlijke voeding voor honden en katten. Zaakvoerder Geoffrey Delbaere biedt voeding aan boordevol vlees en zonder toevoeging van granen, chemische conserveermiddelen, antioxidanten, kleur-, geur- en smaakstoffen. Alle vlees is bovendien afkomstig van gezonde dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie.

Voorwaarden
Dankzij het authenticiteitslabel Handmade in Belgium (HIB), uitgereikt door UNIZO, krijgt de consument de garantie dat het product ambachtelijk en met liefde gemaakt is. Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Een jury van ondernemers en experts kent dit label toe. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50% 'handmade' zijn, een zekere nutsfunctie hebben en de handtekening van de maker dragen.

Handmade is populair

In Oost-Vlaanderen zijn al ongeveer 150 ondernemers bekroond met het label. In heel Vlaanderen en Brussel bekronen we parels van ondernemingen met het authenticiteitslabel. De groep van HIB-ers blijft dus groeien, vooral in stedelijke gebieden. Maar ook in kleine (deel-)gemeenten ontdekt Vlaanderen vandaag door het label unieke ambachtelijke beroepers die een sterk product maken.