Binnenkort is er terug een overlegcomité. Hoop in bange dagen voor heel wat ondernemers die nog steeds elk perspectief ontberen op dit ogenblik, zoals de nighlife- en eventsector. Een sector die wel door onze politici vergeten lijkt en een noodkreet slaakt. Nee, niet uit egotripperij, maar uit pure moedeloosheid. Uit machteloosheid. Uit schrik dat zijn of haar (met bloed, zweet en tranen opgebouwde) droom uit mekaar dreigt te spatten. De angst achter te blijven met een schuldenberg. Iedere dag opstaan zonder doel, met een gefnuikte zelfwaarde. Schaamte ten opzichte van partner of kinderen. Schaamte waar ze zelf geen schuld aan hebben. Gefrustreerd afhankelijk te moeten zijn van subsidies en steunmaatregelen. Hoe cynisch. Zelfstandigen, de meest vrijgevochtenen van allemaal, worden door een kunstmatige bakster in leven gehouden.  

UNIZO vraagt versoepelingen, een tijdspad, onder voorwaarden. Een bewuste keuze voor een samenleving met duidelijke vooruitzichten, waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid mag en kan nemen. Met perspectief voor ondernemers én samenleving. Vorig jaar organiseerde onze Horecacel van UNIZO Oost-Vlaanderen al eens een actie ‘365 nachten eenzaam’ naar aanleiding van 1 jaar verplichte sluiting. Op 13 maart aanstaande spreken we van een verdubbeling. Na bijna 2 jaar van gehoorzaam- en volgzaamheid, mag de beloning nu echt wel komen. En wat betreft de ondernemers, geef ze de kans, maar ook het vertrouwen om hun rechten uit te oefenen. Hun recht om te ondernemen.  

Prediker 3 in de Bijbel zegt: Voor alles wat gebeurt, is er een uur. Er is een tijd voor alles wat er is onder de hemel. Er is een tijd om te lachen. Er is een tijd om te wenen. Er is een tijd om te rouwen. En er is een tijd om te dansen. Meer en meer Europese landen (Denemarken, Engeland, Spanje,…) laten de strikte voorwaarden schieten. Welaan, het tipping point van wat de getroffen sectoren en hun vele toeleveranciers kunnen verdragen, is allang bereikt. En nu het eindspel van de pandemie lijkt ingezet, bespaar ons dan de vijgen na Pasen en geef ons terug perspectief op lachen en dansen. Zodat we terug het leven ten volle kunnen vieren, samen!