Vrijstelling bij eerste aanwerving creëert bijna 4.000 jobs in Vlaams-Brabant

Leuven, 10 februari 2020 – Elke ondernemer die een eerste bediende of arbeider op de loonlijst zet, kan een vrijstelling van werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid bekomen. Een maatregel waar in Vlaams-Brabant 3.963 keer gebruik van werd gemaakt. Al die aanwervingen zorgden voor een positieve impact op onze economie en jobcreatie. Voldoende voor de federale overheid om de maatregel te verlengen. Kamerlid Steven Matheï vroeg de cijfers op bij minister van Sociale Zaken Vandenbroucke. “In Vlaams-Brabant gaat het sinds de invoering van de maatregel over de creatie van 3.963 jobs. Het is dan ook goed nieuws dat deze maatregel verlengd wordt, zoals opgenomen in het regeerakkoord.” aldus Matheï. Sinds de maatregel precies 5 jaar geleden van kracht werd, werd er in heel Vlaanderen 50.361 keer gebruik van gemaakt. In Vlaams-Brabant gaat het om 3.963 aanwervingen. Tot 2016 bestond er al een systeem van tijdelijke RSZ-kortingen op een eerste aanwerving. Dit wordt vandaag nog steeds gehanteerd voor de tweede tot en met zesde werknemer. Op die manier worden de loonlasten verlaagd en de creatie van jobs gestimuleerd, gezien de loonlasten in ons land nog steeds hoog zijn.
Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel: “De eerste aanwerving is vaak een hefboom voor volgende werknemers. Dat is positief en moet ondersteund worden, wetende dat een eerste medewerker voor veel ondernemers zowel psychologisch als financieel een gigantische stap is. Een stap waar men soms maanden of jaren over doet. Want als de loonkosten van die eerste werknemer betaald zijn, schiet er dan nog iets over voor de ondernemer zelf? Ook als het eens een iets kalmere maand is? Het is iets waar veel ondernemers van wakker liggen… Vanuit UNIZO verwelkomden we begin 2016 de volledige vrijstelling van werkgeversbijdragen voor de eerste werknemer dan ook met open armen. Een ondernemer die wilt en durft aanwerven, krijgt daarmee wat financiële ademruimte.” Sectorale jobcreatie In Vlaams-Brabant werden vooral jobs gecreëerd in de groot- en detailhandel (678) en in de bouwnijverheid (548). Daarna volgen de vrije beroepen en wetenschappelijke en technische activiteiten (548). Op enige afstand volgt de horeca (422).
Verlenging maatregel De maatregel liep af op 31 december 2020 maar zal conform het regeerakkoord verlengd worden. Het is echter nog wachten op de publicatie van het Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad. In de loop van 2021 zal er in samenspraak met de sociale partners ook een evaluatie van het stelsel plaatsvinden. Matheï en Tielemans concluderen: “De cijfers tonen dat de vrijstelling zijn doel niet gemist heeft. 3.963 Vlaams-Brabantse ondernemers creëerden voor minimum 3.963 mensen een job. In een periode waarin veel ondernemers het zwaar te verduren hebben, is de maatregel meer dan ooit relevant en noodzakelijk. Het is dan ook goed nieuws dat hij verlengd wordt. ###EINDE PERSBERICHT### Voor meer informatie: |