UNIZO is niet te spreken over de plannen van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne om de referentieperiode in de wet-Renault te verdubbelen van 60 naar 120 dagen, zoals de minister vandaag verkondigt in de Kamer.  “De huidige regeling is al zeer streng en biedt al meer garanties dan vele kmo’s aankunnen. Minister Dermagne wil misbruik maken van de problematiek in het Delhaizedossier om de wetgeving nog verder uit te breiden. Dit is totaal onhaalbaar voor kmo-bedrijven”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. 

Vandaag is volgens de wet-Renault sprake van collectief ontslag wanneer over een periode van 60 dagen een bepaald aantal werknemers getroffen is.  Dermagne wil die referentieperiode uitbreiden naar 120 dagen. 

“De termijn van 60 dagen is voor kmo’s nu al dodelijk", zegt Danny Van Assche. "Door te verlengen zullen weer meer kmo’s onder deze regeling vallen, die gepaard gaat met een moeilijke en lange procedure en uiteindelijk eindigt in het afkopen van de sociale vrede door de werkgevers.  Bovendien verwart minister Dermagne in zijn betoog overnames met herstructureringen. Voor overnames bestaat nu al een cao (nr. 32 bis ) die voldoende garanties biedt voor de werknemers. De sociale partners hebben de voorstellen waarvan sprake nog niet ontvangen, maar we zullen ze in elk geval zeer kritisch bekijken.”