Het leek een oorlog ver van ons bed. Oekraïne was immers een NAVO- noch EU- lidstaat. Rusland mag dan economisch even zwaar wegen als de Benelux, op vlak van militaire kracht heeft het een wereldpositie. De economische gevolgen voor ons landje zijn alvast niet min. De westerse economie is nog maar pas aan het herstellen van alle coronaperikelen of de volgende uppercut volgt al.

Eerst waren het vooral de levertijden die de bedrijven zorgen baarden, daarna waren het vooral de grondstofprijzen van basisproducten als hout of metaal die door het plafond gingen. Waar een open economie ons de afgelopen decennia voorspoed bracht op mondiaal vlak, legt het nu vooral pijnlijk onze zwakte en afhankelijkheid bloot. Het begint stilaan te dagen dat we terug zelfredzamer moeten worden, willen we onze toekomst veiligstellen. Recent nog kondigde de EU onder leiding van Ursula Von Der Leyen de European Chips Act af, een strategisch actieplan om niet langer afhankelijk te zijn van landen als Zuid-Korea voor de aanlevering van computerchips voor onze hoogtechnologische sectoren. Chips die we absoluut nodig hebben om smartphones, computers, wagens,… te produceren.

Binnenkort zouden het echter wel eens heel andere chips kunnen zijn die we moeten missen als consument. Oekraïne en Rusland staan historisch al bekend als de graanschuur van Europa. Maïs, tarwe, gerst,… zijn belangrijke ingrediënten om pasta, koekjes, brood, cornflakes en zelfs bier te kunnen produceren. Daarnaast blijkt 75 (!) procent van de zonnebloemolie die wordt gebruikt om aardappelen te verwerken tot frietjes of chips, afkomstig te zijn uit Oekraïne en Rusland. Er bestaan wel alternatieven, maar het klassieke bakje frietjes met stoofvlees en mayonaise samen met de kinderen op vrijdagavond, wordt misschien wel een nieuwe luxe in plaats van een gewoonte. De vraag is nog maar hoe de prijzen van basisproducten die we iedere dag als vanzelfsprekend opeten, zullen evolueren mocht de situatie verder escaleren.

Gelukkig laten we als mens ook in deze crisis onze solidariteit zien. Talrijke initiatieven worden opgestart om zowel Oekraïense gezinnen op te vangen als ondernemers van bij ons te ondersteunen die zaken doen met Oekraïne en Rusland. Wij bij UNIZO houden de situatie nauwlettend in de gaten en staan klaar om ondernemers met raad en daad bij te staan in deze nieuwe uitdaging.