Zowel eenmanszaken als vennootschappen worden verondersteld om voorafbetalingen te doen op hun uiteindelijke belastingen. Deze voorafbetalingen verminderen het bedrag dat ze op de eindafrekening moeten betalen. Stort je voldoende en vóór het einde van het 1ste kwartaal? Dan haal je er het grootste fiscale voordeel uit.

Waarom voorafbetalen?

Ondernemers die niet of onvoldoende voorafbetalen, riskeren een belastingvermeerdering. Deze vermeerdering bedraagt 9% voor eenmanszaken en vennootschappen.

Voorbeeld vennootschap:
Voor dit boekjaar schat je je belastbare winst op 200.000 euro. Je belasting bedraagt ongeveer 50.000 euro. Doe je géén voorafbetaling, dan moet je 4.500 euro extra betalen.1

Voor eenmanszaken wordt een berekeningsbasis van 106% gebruikt:

Voorbeeld eenmanszaak:
Voor inkomstenjaar 2024 schat je je netto belastbaar beroepsinkomen op 50.000 euro. Hierop moet je ongeveer 18.815 euro (basis)belasting betalen. Doe je géén voorafbetaling, dan moet je 1.615,50 euro extra betalen.2

Vermijd een vermeerdering van je belastingen

Door voorafbetalingen te storten, kun je de vermeerdering wegwerken. De ‘vermindering van de vermeerdering’ wordt berekend in verhouding tot het tijdstip van de voorafbetaling: 

  • Vóór 10 april 2024: 12% 
  • Vóór 10 juli 2024: 10%  
  • Vóór 10 oktober 2024: 8%  
  • Vóór 20 december 2024: 6% 

Hoe langer je wacht, hoe lager je belastingvoordeel wordt. Je doet er dus goed aan om je voorafbetaling in het begin van het boekjaar in orde te brengen. Eventueel kun je in het laatste kwartaal een bijstorting doen, als blijkt dat je méér hebt verdiend dan verwacht.

Extra korting voor eenmanszaken en starters

Naast het vermijden van een belastingvermeerdering, komen eenmanszaken in aanmerking voor een korting of bonificatie. Die korting wordt ook toegekend aan starters die voor de 1ste keer een zelfstandige activiteit in hoofdberoep starten. Zij zijn in principe voor 3 jaar vrijgesteld van voorafbetalingen. Doen ze toch een voorafbetaling? Dan kunnen ze een (kleine) korting meepikken.

Financier je voorafbetaling

Een voorafbetaling neemt een flinke hap uit je budget. Een alternatief is een krediet in de vorm van een voorafbetalingsplan. Daarmee kies je het bedrag dat je wilt voorafbetalen, waarop de bank het bedrag in jouw plaats doorstort naar de fiscus. Na storting kun je gespreid terugbetalen over een periode van 12 maanden. En de interesten van de financiering? Die zijn volledig fiscaal aftrekbaar.

💡Tip: Zo bepaal je het bedrag dat je moet voorafbetalen

Om het bedrag van je voorafbetaling te bepalen, kun je je baseren op je verwachte inkomsten voor dit boekjaar. Of je kunt gaan kijken naar je resultaten van vorig jaar. Uiteraard kun je ook advies vragen aan je accountant.

Open tijdig je KBC-Voorafbetalingsplan

Je belastingvermeerdering wegwerken? Open vóór 8 april je voorafbetalingsplan bij KBC, zodat we je voorafbetaling op 10 april kunnen doorstorten naar de belastingadministratie. Je kunt je voorafbetalingsplan 24/7 digitaal aanvragen in KBC Mobile, KBC Touch of KBC Business Dashboard.

Ontdek het KBC-Voorafbetalingsplan

1 Berekening: 50.000 euro (belasting) x 9% (vermeerderingspercentage) = 4.500 euro (belastingvermeerdering).

Berekening: 18.815 euro (basisbelasting) x 106% = 19.944 euro (berekeningsbasis). 19.944 euro x 9% (vermeerderingspercentage) = 1.795 euro à van dit bedrag wordt 90% in aanmerking genomen, dus 1.615,50 euro (belastingvermeerdering).