Hier moet je op letten

Naar een nieuw bedrijfswagenbeleid?

Nu het fiscale gunstregime voor traditionele bedrijfswagens (met verbrandingsmotor, inclusief hybride voertuigen) van 1 juli geleidelijk wordt afgebouwd (zie kader), wil ook jij als ondernemer wellicht de overstap maken naar elektrische mobiliteit. Maar hoe pak je dat concreet aan?

Tekst: Filip Horemans, Jochen Goekint

De omschakeling naar elektrisch rijden kan een ideaal moment zijn voor een grondige analyse van jouw volledige mobiliteitsbeleid, het wagenpark, de merkenpolitiek… Daarnaast kan het uitermate nuttig zijn om een mobiliteitsprofiel op te maken van iedereen die in jouw zaak over een bedrijfswagen beschikt.

Dat kan op een vrij eenvoudige manier. Er zijn data waarover je al beschikt of die je gemakkelijk kan opvragen, zoals het aantal kilometers er jaar, per bestuurder, diens huidige wagen, de woonplaats, de gezinssituatie en het hoofdvervoersmiddel voor woon-werkverkeer of werkverplaatsingen. Daarnaast is het nuttig om na te gaan wie een eigen oprit of garage heeft, huurder of eigenaar is van een woning of appartement om zo zicht te krijgen op de laadmogelijkheden.

Wellicht is de omschakeling naar elektrische bedrijfswagens ook het ideale moment om je bedrijfswagenbeleid waar nodig bij te sturen en scherp te stellen, uiteraard mits het nodige overleg en zonder daarbij eenzijdig aan verworven rechten te raken. Elementen die daarbij onder meer tegen het licht kunnen worden gehouden, zijn de bestaande indeling van de wagencategorieën binnen jouw bedrijf, maar bijvoorbeeld ook de merkenpolitiek. Misschien verkoos je tot nu toe altijd wagens van één merk, of binnen éénzelfde merkengroep, te bestellen. Op zich is dat nog altijd mogelijk, maar het is in de huidige marktomstandigheden wel minder evident geworden, toch zeker wanneer je een iets grotere kmo runt, met medewerkers in verschillende categorieën die over een bedrijfswagen beschikken. Bij heel wat automerken is het aanbod volledig elektrische wagens immers (nog) relatief beperkt, waarbij een aantal merken zich van langsom meer focussen het hogere segment. Om ook voor de medewerkers met een kleinere en goedkopere bedrijfswagen een oplossing te vinden, zal je dus wat sneller naar verschillende merken moeten kijken. Een bijkomend argument om niet langer per se vast te houden aan één enkel merk binnen je bedrijf, is de sterke daling van fleetkortingen.

Maar hoe vind je als ondernemer nu je weg in het actuele aanbod aan elektrische wagens, met hun specifieke eigenschappen en mogelijkheden? Uiteraard kan je volop terecht bij de merkgaragisten in je buurt en op de websites van de merkfabrikanten.  Kies je voor leasing, dan zal de leasingmaatschappij je op weg kunnen helpen. Op de website www.milieuvriendelijkevoertuigen.be van de Vlaamse overheid vind je eveneens een overzicht van de beschikbare elektrische modellen, met onder meer een vergelijking van de Total Cost of Ownership (TCO). Deze website wordt echter niet altijd onmiddellijk geupdate, waardoor de meest recente informatie kan ontbreken.

Doe de online bedrijfswagentest

Een interessante, merkonafhankelijke online tool om de meest geschikte elektrische (bedrijfs)wagens te vinden, op maat van elk gebruikersprofiel, is de “wegwijzer” van KBC, terug te vinden op

www.kbc.be/wegwijzer

Deze tool beperkt zich niet tot een overzicht van de beschikbare automerken en -modellen met hun eigenschappen, maar maakt voor jou ook automatisch een selectie binnen dat aanbod, op basis van het rijgedrag (gemiddeld aantal km per dag en op weekbasis), de oplaadmogelijkheden (hoeveel gelegenheden heb je om je wagen op te laden) en de TCO of totale gebruikskost per maand. In je filters kan je ook ingeven of een trekhaak al dan niet mogelijk is voor het voertuig. Binnen de twee minuten vind je een overzicht van beschikbare elektrische automodellen, die voldoen aan jouw criteria qua rijbereik en budget. Op deze “Wegwijzer”-pagina vind je tevens korte video’s en andere content met praktische informatie om goed voorbereid aan je elektrische rijavontuur te beginnen.

UNIZO ONLINE gids naar een elektrisch bedrijfswagenbeleid

Hoe zet je nu best de stap naar een elektrisch wagenpark (geen plug-in hybrides)?

Download onze ONLINE gids