Innovatiefnemers zitten overal. Ook in D.R. Congo, waar coöperatieven en Trias inzetten op de traceerbaarheid en certificering van cacaobonen. 3 studenten van Vlerick Business School werkten mee aan dat plan. Het resultaat? Een digitale database met ledenbestand en overzicht van cacaoplantages. Zo kunnen cacaoproducenten op termijn zien of een cacaoveld meer opbrengt. 

Congolese cacaoproducenten zijn klaar voor een digitale toekomst

Copyright voor foto’s is Trias/Hendrickje Hiel

Nieuwe EU-wet rond ontbossing 

Traceerbaarheid en certificering van cacaobonen blijven een uitdaging voor UPINO en COOPEBAS, twee cacaocoöperaties in de afgelegen Congolese regio Mai-Ndombe waarmee Trias samenwerkt. Zeker nu er vanaf 2025 een nieuwe EU-wet van toepassing is. Die wet bepaalt dat geïmporteerde producten, zoals cacao uit D.R. Congo, niet uit ontbost gebied mogen komen. Daarvoor moeten de cacaoproducenten aantonen hoe groot hun cacaoplantage is.  

Cacaovelden digitaal in kaart brengen 

Mareline de Schipper, Hendrickje Hiel en Justine Claes, 3 studenten van Vlerick Business School, kregen de kans om samen met de coöperaties de cacaovelden in kaart te brengen. Dat deden ze met gps’en en de app KoboToolbox. De medewerkers van de coöperaties deden een demografisch onderzoek bij de cacaoproducenten. Bovendien voerden ze samen onderzoek naar interessante certificaten voor cacao. 

Congolese cacaoproducenten zijn klaar voor een digitale toekomst

Copyright voor foto’s is Trias/Hendrickje Hiel

Zo hebben de coöperaties voor het eerst een digitale database met een ledenbestand en een volledig overzicht van de cacaoplantages (geografische coördinaten, oppervlakte en soorten gewassen). Zo kunnen ze op termijn zien of de cacaovelden meer opbrengen. En hebben ze meer kans om certificaat voor hun cacao te krijgen. 

We laten hieronder de studenten van Vlerick Business School aan het woord over hun ervaring in D.R. Congo. 

Dag Justine, Hendrickje en Mareline, wat vond je het meest inspirerend aan het project?  

Mareline: “Wat ons het meest inspireerde, was hoe de coöperaties en Trias met beperkte middelen toch mooie resultaten neerzetten. Hun gedrevenheid en betrokkenheid zijn bewonderenswaardig.” 

Hoe verliep de samenwerking met Trias en de partners? 

Hendrickje: “We hadden ons geen betere samenwerking kunnen inbeelden. We gingen altijd in gesprek om samen de juiste beslissingen te nemen. En er is vertrouwen en respect tussen Trias en de leden van de coöperaties.” 

Congolese cacaoproducenten zijn klaar voor een digitale toekomst

Copyright voor foto’s is Trias/Hendrickje Hiel

Welke uitdagingen hebben jullie ervaren tijdens het project ?  

Justine: “Door de onstabiele internetverbinding moesten we ons werk goed plannen en creatief zijn. We merkten ook een grote kloof in hoeverre de leden van coöperaties konden werken met de KoboToolbox-applicatie. Voor velen was dat de eerste aanraking met een tablet. Het was belangrijk een goed overzicht te houden van wie extra hulp kon gebruiken.” 

Wat zijn de langetermijneffecten van het project? 

Mareline: “We hopen dat dit project de eerste bouwstenen heeft gelegd om de volledige traceerbaarheid van cacaobonen te garanderen. We hopen ook dat de landbouwers hun cacao kunnen blijven exporteren naar de EU, met de nieuwe wet vanaf 2025. Zo hebben zijn ze zeker van een goed inkomen. Verder zal dit project mensen bewust maken van de herkomst van hun voeding.” 

Op welke manier zijn de cacaocoöperaties en Trias innovatief bezig? 

Hendrickje: “De coöperaties streven naar digitalisering, dat is een enorme stap. Ze hebben een digitale database aangelegd en kunnen die vanaf nu up to date houden. Ook zijn ze innovatief door samen met Trias de samenstelling van leidingorganen te veranderen en meer vrouwen aan het woord te laten. Ze zijn zich bewuster van het belang van de zelfstandigheid van vrouwen en onderneemsters in hun organisatie.” 

 

Op naar een wereld met duurzame cacao 

Wereldwijd zijn er zo’n 5 miljoen cacaoproducenten. Bovendien komt 70% van de cacaoproductie uit Afrika. Trias blijft dan ook samen met haar partners gaan voor een duurzamere cacaoproductie met innovatieve projecten, want innovatiefnemers zitten overal. 

 

Meer weten over de projecten van Trias? Ga naar trias.ngo/projecten

Neem zeker ook een kijkje naar ons project samen met USSIA rond het startersplatform dat eind dit jaar wordt gelanceerd! 

Projectpartners