Innovatiefnemers zitten overal. Ook in D.R. Congo, waar coöperatieven en Trias op zoek gingen naar een duurzaam alternatief voor hout. 3 studenten van Vlerick Business School werkten mee aan dat plan. Het resultaat? Cacaoschillen, die normaal in de vuilbak belanden, dienen als alternatieve brandstof voor hout. 

Cacaoschillen in D.R. Congo: van afval tot duurzame brandstof

Copyright foto's Trias

Momenteel gebruikt de cacaocoöperatie COCAMA, een partner van Trias, hout om cacaobonen te drogen in ovens. Door het microklimaat kunnen ze de cacaobonen niet in de zon drogen. Helaas is hout geen duurzame brandstof. Daarom zijn COCAMA, Trias en Stephan Avis, Ester De Luyck en Amélie Schuybroeck (Vlerick Business School) nagegaan of cacaoschillen een alternatieve brandstof kunnen zijn voor hout. 

Van cacaoschil tot duurzame brandstof 

Normaal gezien belanden cacaoschillen bij het afval. Voor dit project hebben met COCAMA en de studenten de cacaoschillen omgevormd tot briketten (een compacte massa van samengeperst materiaal). Daarvoor hebben ze de schil gedroogd, gecarboniseerd en samengeperst tot briketten. Die briketten gebruikten ze als brandstof voor de cacaodroogovens. COCAMA en de studenten hebben een prototype gebouwd van een cacaodroogoven om nadien de cacao te drogen met de zelfgemaakte briketten. 

Cacaoschillen in D.R. Congo: van afval tot duurzame brandstof

Copyright foto's Trias

We laten hieronder de studenten van Vlerick Business School aan het woord over hun ervaring in D.R. Congo. 

Dag Amélie, Stephan en Ester, wat hebben jullie geleerd tijdens het project?  

Amélie: “We leerden dat innovatie niet per se gaat om nieuwe technieken of middelen introduceren. Innovatie is ook bestaande technieken uit andere werelddelen integreren in andere gebieden.” 

Ester: “Bij de cacaocoöperatie was het moeilijk werken, omdat we vaak geen wifi of elektriciteit hadden. Als we vastliepen tijdens het project, vroegen we raad aan cacaoproducenten om tot nieuwe inzichten te komen. Zonder hen hadden we het project niet zo efficiënt kunnen uitvoeren.” 

Wat zijn de langetermijneffecten van het project? 

Stephan: “Het maken van briketten uit cacaoschillen is veelbelovend. Na het project merkten we dat de productie enkel op kleine schaal gebeurt bij COCAMA. Maar op lange termijn zal iedereen naar een alternatief van hout moeten overschakelen en dan zijn briketten van cacaoschil een optie als alternatieve brandstof.” 

Op welke manier zijn Trias en COCAMA innovatief bezig? 

Ester: “COCAMA is zeer innovatief met natuurlijke producten en zoekt snel naar oplossingen bij problemen. De cacaoproducenten stelden bijvoorbeeld voor om gedroogde cacaobonen die ze niet kunnen verkopen als extra warmtebron te gebruiken in de droogovens, bovenop de briketten. Daardoor droogden de cacaobonen sneller.” 

Stephan: “We waren onder de indruk van de effectiviteit van Trias. De ngo wil projecten laten slagen door creatieve en pragmatische benaderingen toe te passen met beperkte middelen. We maakten bovendien kennis met veel interne en externe experts rond het drogen van cacaobonen. Trias erkent dus hoe belangrijk samenwerken en het delen van kennis is om tot innovatieve oplossingen te komen.” 

“Vastberaden om een voorbeeld te zijn rond klimaatvriendelijkheid” 

Daddy Ngoma Phuati, landbouwingenieur en verantwoordelijke voor de cacaokwaliteit bij COCAMA vertelt over de resultaten van het project: "We hebben een eerste experiment uitgevoerd om ecologische houtskool te maken van cacaoschillen. Helaas voldeed dit experiment nog niet aan onze verwachtingen door de lage temperatuur. We zijn dan ook vastberaden om andere tests uit te voeren om betere cacao te produceren zonder hout. Zo willen we een voorbeeldcoöperatie zijn op vlak van klimaatvriendelijkheid.” 

Cacaoschillen in D.R. Congo: van afval tot duurzame brandstof

Copyright foto's Trias

Wereldwijd zijn er zo’n 5 miljoen cacaoproducenten. Bovendien komt 70% van de cacaoproductie uit Afrika. Trias blijft dan ook samen met haar partners gaan voor een duurzamere cacaoproductie met innovatieve projecten, want innovatiefnemers zitten overal. 

 

Meer weten over de projecten van Trias? Ga naar trias.ngo/projecten

Neem zeker ook een kijkje naar ons project samen met USSIA rond het startersplatform dat eind dit jaar wordt gelanceerd! 

Projectpartners