Importkosten berekenen

Import

Wanneer je goederen importeert van het buitenland komen daar verschillende kosten bij kijken, zoals transportkosten, invoerrechten, btw etc. Dat wist je wellicht al, maar hoe bereken je het exacte bedrag van de importkosten
UNIZO Internationaal ontwikkelde een tool waarmee je in een handomdraai het totale kostenplaatje van jouw import kent! 

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de tool helpen we je even op weg met een korte handleiding. 

Stap 1: bepaal de goederencode van je product. Het is zeer belangrijk om de juiste goederencode van jouw product te kennen. Op basis van die code kan je opzoeken welke documenten je nodig hebt bij je zending, maar ook welke btw- en invoertarieven van toepassing zijn op je product. Meer info over de goederencode vind je hier. 

Stap 2: vul de factuurwaarde en transportkosten van je goederen in. De factuurwaarde is de is de transactiewaarde van de ingevoerde goederen. De transactiewaarde is het effectief betaalde of te betalen bedrag bij verkoop voor uitvoer naar het douanegebied van de Europese Unie. De transportkosten zijn de vervoerskosten en andere gerelateerde kosten tot aan het punt van binnenkomst in het douanegebied van de Unie. 

Stap 3: selecteer het land van herkomst, namelijk het land van waar de goederen geïmporteerd worden en het type transport. In geval van luchtvracht wordt er voor de berekening van de douanewaarde slechts een percentage van de transportkost gebruikt. Bij zeevracht wordt rekening gehouden met het volledige bedrag. 

Stap 4: vul het percentage invoerrechten en het percentage BTW in. Beide percentages kan je opzoeken op de website Access2Markets van de Europese Commissie. Daarvoor heb je de goederencode van je product nodig. Je kan niet alleen voor de invoerrechten en het Btw-tarief terecht op Access2Markets, maar ook voor producteisen, handelsstatistieken, handelsbelemmeringen etc. 

Stap 5: vul de eventuele extra kosten verbonden aan je zending in.

Is deze info voor jou niet helemaal duidelijk en wil je nog meer leren over 'Importeren'?

Neem dan deel aan onze opleiding over Importeren 

Extra kosten